Foto: LETA

"Es biju emocionāli noguris (..). Nevēlējos nevienu maldināt", otrdien Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "1:1" uzsvēra Nacionālās apvienības (NA) politiķis un Ogres mērs Egils Helmanis.

Šādi Helmanis komentēja TV3 raidījuma "Nekā personīga" svētdien pārraidīto sižetu, kurā viņš divas reizes noliedza, ka sazinājies un ticies ar Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļauto Krievijas un Latvijas dubultpilsoni miljardieri Pjotru Avenu, kura kolekcijas izstādes rīkošana Latvijā lika uzvirmot kaislīgām diskusijām.

Helmanis teica, ka atvainojas gan visiem Latvijas iedzīvotājiem, gan arī raidījuma "Nekā personīga" skatītājiem. Politiķis skaidroja, ka bijis emocionāli noguris, jo masu mediji jau divas nedēļas viņu "grilē un uzdod šos jautājums", turklāt, kad par Avena kolekcijas izstādi interesējies iepriekšminētais raidījums, viņam jau bijušas vairākas filmēšanas, un šī emocionālā noguruma dēļ viņš pieļāvis kļūdu – pārpratis TV3 raidījuma žurnālistu jautājumu.

"Es nevēlējos nevienu maldināt," teica Helmanis. Uz raidījuma vadītāja Guntara Rēdera jautājumu: "Samelojāt?", Helmanis atbildēja, sakot: "Es pieļāvu kļūdu".

Viņš teica, ka vēlējies cilvēkiem "parādīt brīnišķīgu izstādi, kas ir iekļauta kultūras kanonā". "Manā skatījumā tā nav kļūda, ja es vēlējos dalīties ar šo prieku," viņš teica.

Avens baidās par savu dzīvību, viņš ir nobijies no Putina režīma – tā Helmanis raidījumā "1:1" atminējās tikšanās laikā pērn decembrī ar Avenu pārrunāto jautājumu loku.

"Jā, es pieļāvu kļūdu, bet es nevēlējos iegūt neko savtīgu sev," teica Helmanis, vairākkārt akcentējot, ka nekādu labumu ne sev, ne novadam no sankcijām pakļautā miljardiera nav guvis.

Kā ziņots, Nacionālā apvienība (NA) patlaban neplāno vērsties pret Helmani, kurš pērn decembrī ticies ar Avenu, pirmdien, 6. februārī, preses konferencē pēc koalīcijas partneru sanāksmes pavēstīja NA pārstāvis Jurģis Klotiņš.

Krievijas un Latvijas dubultpilsonis miljardieris Avens 2022. gada decembrī uzturējies Latvijā un savā īpašumā ticies ar Helmani, svētdien ziņoja "Nekā personīga".

Raidījums ziņoja, ka tā rīcībā ir arī fotogrāfijas, kas liecina, ka Ogres novada mērs Helmanis pats ticies ar Avenu. Šo tikšanos viņi abi raidījumam apstiprinājuši, taču jau pēc sižeta izveidošanas. Kā vēstīja "Nekā personīga", jautāts, vai viņš iepriekš ir ticies vai komunicējis ar Avenu, Helmanis to noliedza. Nedēļas nogalē viņš gan esot sazinājies ar raidījuma veidotājiem, apgalvojot, ka iepriekš notikušajā intervijā viņš esot pārpratis jautājumu.

Avena kolekcija, kuru mērs Helmanis sauca par unikālu un iepriekš neredzētu, pirms astoņiem gadiem ir izrādīta Madonā, tāpat tā bijusi izstādīta arī Daugavpilī, Liepājā, Ventspilī un Rīgā.

Ja mākslas darbi tiktu atvesti uz Ogres muzeju, tie būtu jāapdrošina – parasti šīs izmaksas sedz muzejs. Šai gadījumā tā būtu Ogres novada pašvaldība, jo muzejs atteicies no jebkādu līgumu slēgšanas ar sankcijām pakļauto Avena fondu. Par sankciju pārkāpšanu var draudēt arī kriminālatbildība. Sods tādā gadījumā varētu attiekties uz pašvaldību, ziņoja "Nekā personīga".

Tāpat ziņots, ka Ogres vēstures un mākslas muzejā tika atcelta februārī plānotā Avena porcelāna privātkolekcijas izstāde.

To, ka pieņemts lēmums izstādi atcelt, portālam "Delfi" iepriekš apliecināja arī Ogres vēstures un māklas muzeja direktore Evija Smiltēna. Savukārt Helmanis sociālajos medijos, tai skaitā Ogres novada oficiālajā "Facebook" profilā, publicējis izvērstu skaidrojumu, uzsverot, ka izstāde tiks noorganizēta, kad "būs nosēdušies politisko pārpratumu putekļi".

Jau ziņots, ka Ogres vēstures un mākslas muzejā 1. februārī bija ieplānots atklāt izstādi "Rīgas mākslas porcelāns. 1925 – 1940" ar darbiem no Avena kolekcijas.

Bija plānots, ka izstādē būtu aplūkojami gleznotāju Romana Sutas, Aleksandras Beļcovas un grafiķa Sigismunda Vidberga porcelāna apgleznošanas darbnīcā "Baltars" 1920. gados tapušie darbi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!