Foto: LETA
Krimināllietu, kurā bijušais VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" (LAU) valdes priekšsēdētājs Vladimirs Kononovs apsūdzēts par pienākumu nepildīšanu, jo ar to valstij nodarīts mantisks zaudējums 277 300 eiro apmērā, Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa turpinās skatīt 1. martā plkst.10, informē tiesā.

Prokuratūra paziņojumā presei iepriekš rakstīja, ka LAU valde, tostarp apsūdzētā persona, kura bija valdes priekšsēdētājs, 2016. gadā apstiprināja iepirkuma nolikumu un līguma projektu.

Ņemot vērā konkursa rezultātus, LAU valde nolēma slēgt līgumu ar kādu uzņēmumu. Apsūdzētā persona parakstīja pēc satura atšķirīgu iepirkuma līgumu, kurā vispār netika noteikta preces cena, tas neatbilda valdes apstiprinātajam līguma projektam un radīja iespēju uzņēmumam piedāvāt un piegādāt preces par cenām, kas ir augstākas par iepirkuma procedūrā piedāvātajām.

Pamatojoties uz noslēgto iepirkuma līgumu, LAU vairākkārtīgi iegādājusies no uzņēmuma preci, kuras cena pārsniedza iepirkuma procedūrā piedāvāto.

Apsūdzētā persona pie kriminālatbildības saukta pēc Krimināllikuma 319. panta trešās daļas.

Pret divām personām pieņemti lēmumi par kriminālprocesa izbeigšanu, jo šo personu darbībās netika saskatītas noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmes. LETA zināms, ka viena no šīm personām ir bijusī LAU Iepirkumu daļas vadītāja Anastasija Udalova.

Jau ziņots, ka KNAB 2018. gada pavasarī veica kratīšanu LAU.

Kratīšana bija saistīta ar kādu 2016. gada iepirkumu, kurā ir iesaistīts uzņēmums SIA "Vlakon", kas ir bijis viens no vairākiem iepirkumā iesaistītajiem uzņēmumiem.

Kononovs no amata atkāpās 2017. gada augusta sākumā.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka pārkāpumu dēļ Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) 2016. gadā neatļāva LAU slēgt līgumu ar uzņēmēju un toreizējo Viļānu novada domes deputātu Andri Kozuli (ZZS) saistīto "Vlakon". Tolaik vairāku uzņēmēju aizdomas un neizpratni izraisīja LAU izsludinātais dolomīta šķembu piegādes iepirkums. Tiesības slēgt deviņu miljonus eiro vērto līgumu uz trim gadiem konkursā izcīnīja sens LAU sadarbības partneris - "Vlakon". IUB aizliedza noslēgt līgumu, jo konstatēja pārkāpumus iepirkuma komisijas darbā.

LAU 2016. gada maijā izsludināja iepirkumu par frakcionētu šķembu un dolomīta šķembu maisījumu piegādi. Tajā pieteicās pieci pretendenti, bet par uzvarētāju tika pasludināta "Vlakon".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!