Lietuvā par vietējo amatpersonu slepkavību 1991.gadā apsūdzētā bijušā omonieša Konstantīna Mihailova (Ņikuļina) advokāti vērsušies Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), norādot uz virkni pārkāpumiem, kas vērsti pret apsūdzēto. Sūdzība iesniegta pret Lietuvas Republiku.

Apsūdzētais kandidē uz Eiropas Parlamenta (EP) deputāta vietu no Latvijas no saraksta “Par dzimteni!”.

Sūdzībā ECT advokāti norāda, ka ir pārkāpts Cilvēktiesību konvencijas 5.pants, portālu „Delfi” informēja Mihailova advokāte Jeļena Kvjatkovska. Advokāti uzskata, ka lietā ir iestājies noilgums un tāpēc nav nekāda pamata Mihailovu apcietināt, bet gan lieta ir izbeidzama. Savukārt Lietuvas varasiestādes uzskata, ka par to būtu jālemj tiesai.

Iesniegumā ECT norādīts, ka atsevišķos gadījumos par drošības līdzekļa apcietinājuma piemērošanu lemts bez Mihailova klātbūtnes. Tāpat aizstāvji pārliecināti, ka nav atbilstoša pamatojuma tam, ka apsūdzētais ir izdarījis noziegumu.

ECT sūdzību aizstāvji iesnieguši atsaucoties uz konvencijas 5.pantu, kurš nosaka, ka ikvienam ir tiesības uz brīvību un drošību un nevienam nedrīkst atņemt brīvību, izņemot noteiktos gadījumos un likumā noteiktā kārtībā.

Kvjatkovska portālam „Delfi” norādīja, ka sūdzība ar laiku var tikt papildināta, kā arī ECT tiks lūgts pārkāpumu atzīšanas gadījumā lemt arī par kompensācijas apmēriem, kas izmaksājami apsūdzētajam.

Portāls „Delfi” jau rakstīja, ka Lietuvas prokuratūra nodevusi tiesai apsūdzības rakstu, saskaņā ar kuru bijušais Rīgas omonietis 1991.gada 31.jūlijā nogalinājis vietējās muitas amatpersonas.

Apsūdzētais, kuram piemērota procesuālā aizsardzība Valsts ieņēmumu dienesta Ludzas rajona nodaļas vadītāja Vjačeslava Liscova slepkavības lietā, Lietuvai izdots pērn janvārī. Viņa lietas izskatīšanu Ģenerālprokuratūra pabeidza janvārī. Pats apsūdzētais sevi par vainīgu neatzīst.

Tiesa plāno lietu izskatīt tuvāko mēnešu laikā, savukārt EP vēlēšanas notiks 6.jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!