Bijušais iekšlietu ministrs Māris Gulbis nenoliedz, ka apsver savu kandidēšanu uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amatu, taču nekomentēja, vai pieteikumu konkursam Valsts kancelejai jau ir nosūtījis.

"Es, godīgi sakot, esmu apdomājis. Protams, KNAB darbība šobrīd ir vērsta, lai valstī korupcija uzplauktu, jo lielu atklātu lietu nav, turklāt birojā pastāv iekšējie konflikti un vadība nav atrisinājusi šo situāciju," teica Gulbis.

Bijušais iekšlietu ministrs, kurš uz KNAB priekšnieka amatu kandidēja arī 2011. gadā, uzsvēra, ka "shēmotāji" un korumpanti izmanto šo situāciju savā labā.

Jau vēstīts, ka Valsts kanceleja neatklāj, vai ir saņemti kādi pieteikumi konkursam uz KNAB priekšnieka amatu, taču, kā noskaidroja LETA, konkursā ir pieteicies pašreizējais KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks. Tāpat politiķi mudinājuši Latvijas Juristu apvienības (LJA) vadītāju, Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzēju Rihardu Bunku pieteikties konkursā, taču pats Bunka lēmumu par kandidēšanu vēl nav pieņēmis. Tikmēr augustā no KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieka amata atbrīvotais Juris Jurašs joprojām apsverot iespēju pieteikties konkursā uz biroja priekšnieka amatu.

Savukārt bijušais prokurors un pašreizējais advokāts Armands Stumbergs, kurš sākotnēji neizslēdza pieteikšanos konkursā, tomēr izlēmis nekandidēt, jo "tas konkurss ir viens liels cirks".

Saskaņā ar pastāvošo praksi Valsts kanceleja pēc 19. septembrī notikušās pirmās komisijas sēdes informēs par pieteikušos skaitu, bet vēlāk atklās to kandidātu vārdus, kuri tikuši konkursa otrajā kārtā. Pretendenti konkursā var pieteikties līdz 13. septembrim.

17. augustā tika izsludināts atklāts konkurss uz KNAB priekšnieka amatu. Pretendentiem ir noteiktas kopumā 15 pamata prasības. To starpā arī prasme vadīt un organizēt komandas darbu, lai nodrošinātu iestādes mērķu sasniegšanu, un spēja veidot pozitīvu komandas gaisotni iestādē, rūpējoties par komandu un motivējot to kopīgo mērķu sasniegšanai.

KNAB priekšnieka amata pretendentu atlasi veiks komisija, kuru vadīs Valsts kancelejas direktors Mārtiņš Krieviņš. Komisijas sastāvā ir ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Maizītis un Drošības policijas priekšnieks Normunds Mežviets, kā arī pretendentu atlasē ar padomdevēja tiesībām piedalās ne vairāk kā trīs KNAB Sabiedriski konsultatīvās padomes pilnvaroti pārstāvji.

Pretendentu atlase un vērtēšana plānota divās kārtās. Pirmajā kārtā tiek veikta pretendentu atlase, pārbaudot viņu formālo atbilstību KNAB likumā noteiktajām obligātajām prasībām, izvērtējot pretendentu iesniegtos dokumentus un kompetento iestāžu atzinumus.

Otrajā kārtā tiek padziļināti izvērtēta izvirzīto pretendentu pieredze, zināšanas un kompetences. Tāpēc komisija veiks pārrunas ar pretendentiem - lūgs pretendentus mutiski sniegt savu redzējumu par KNAB darbības prioritātēm un attīstību, kā arī rakstiski atbildēt uz komisijas sagatavotajiem jautājumiem par KNAB kompetences jomām, valsts pārvaldi un tiesību aizsardzības sistēmu.

Pēc visu pretendentu izvērtēšanas komisija pieņems lēmumu iesniegt Ministru prezidentam priekšlikumu par atbilstošākā pretendenta vai atbilstošāko pretendentu kandidatūras virzīšanu izskatīšanai Ministru kabineta sēdē vai ieteiks Ministru kabinetam atkārtoti izsludināt konkursu, ja tiks noraidīti visi pretendenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!