Foto: Shutterstock

Bijušie izglītības ministri Roberts Ķīlis un Vjačeslavs Dombrovskis (RP) Izglītības un zinātnes ministrijas izsniegto kredītkarti, kas paredzēta, lai segtu tēriņus ārzemju komandējumos, to izmantojuši izdevumu segšanai tepat Latvijā.

Latvijas Televīzijas raidījuma "de facto" rīcībā nonākušās kredītkartes izdrukas liecina, ka gan Ķīlis, gan Dombrovskis ministrijas izsniegto karti ar 2000 latu limitu, izmantojuši visai bieži.

Tostarp Ķīlis, kurš vairākkārt kritiski izteicies par politiskajā elitē valdošajiem tikumiem, ar ministrijas izsniegto kredītkarti norēķinājies par pusdienām lepnajā Vecrīgas restorānā "Monterosso". Viņš pats to nenoliedz: " Pēc tam man pateica, ka nedrīkst lietot. To es nezināju."

Eksministrs Ķīlis raidījumam apgalvojis, ka tā ir bijusi vienīgā reize, kad viņš kredītkarti izmantojis pirkumiem Latvijā. Tomēr "de facto" rīcībā esošās izdrukas liecina, ka tā nav taisnība. Tiesa gan, iztērētās summas nav lielas - Ķīlis ar kredītkarti apmaksājis 4 latus lielu rēķinu lidostas kafejnīcā un par 3 latiem iepircies "Narvesen", bet Dombrovskis kādā fotoveikalā iztērējis 2 latus. Ķīlis pats gan vēl arvien uzskatot, ka nodokļu maksātāju naudu privātām vajadzībām tērēt nevajadzētu.

Lielākoties abi bijušie izglītības ministri kredītkarti izmantojuši, lai apmaksātu četru un piecu zvaigžņu viesnīcu un restorānu rēķinus, atrodoties ārzemēs. Līdzīgas kredītkartes ministriem ir pieejamas arī citās ministrijās. 

"Mums nav bijis gadījums, kad mēs liktu atmaksāt, nav nācies konstatēt, ka būtu kādi nepamatoti izdevumi," atzinis Izglītības un zinātnes ministrijas Nodrošinājuma un finanšu departamenta direktors Elmārs Martinsons.

Jautājums par valsts apmaksāto kredītkaršu izmantošanu nonācis Valsts kontroles uzmanības lokā.  Valsts kontroliere Elita Krūmiņa atzīst, ka patlaban jautājums par reprezentācijas izdevumiem normatīvo aktu līmenī nav noregulēts un atbildība par līdzekļu racionālu izlietošanu gulstas uz ministriju augstākajiem ierēdņiem.

Šogad Valsts kontrole iecerējusi apkopot visu ministriju atskaites par kredītkaršu izdevumiem, iepazīties ar tēriņiem un šoruden nākt klajā ar ieteikumiem normatīvo aktu pilnveidošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!