Rīgas apgabaltiesa ceturtdien pieņēmusi bijušā lauksaimniecības ministra Daiņa Ģēģera prasības pieteikumu pret Tieslietu ministriju par morālā kaitējuma atlīdzināšanu 500 000 latu apmērā un ierosinājusi lietu, portālu "Delfi" informēja tiesas preses sekretāre Evita Naglinska.
Pagaidām lietas izskatīšanas datums vēl nav noteikts, jo tiesa mēneša laikā gaidīs paskaidrojumus no Tieslietu ministrijas.

Ģēģers savā prasībā norāda, ka ir bijis apsūdzēts par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, par to, ka noslēdzis piecus Latvijas neizdevīgus starptautiskos kredītlīgumus par graudu un pākšaugu kultūru, kā arī lauksaimniecības tehniku piegādi, nosakot, ka saistību izpildītājs ir SIA "Lata International", kā rezultātā tika nodarīts būtisks kaitējums valsts un sabiedrības interesēm.

Prasītājs apgalvo, ka viņa aizstāvis 1997.gadā vairākkārtīgi vērsies tiesībsargājošajās iestādēs ar lūgumu izbeigt pret Ģēģeru uzsākto kriminālvajāšanu, norādot, ka viņa darbībās nav konstatēti noziedzīgi nodarījumi.

Ar Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas 1999.gada 18.maija spriedumu Ģēģers atzīts par nevainīgu un viņam celtajā apsūdzībā attaisnots. Gan apelācijas, gan kasācijas instances tiesa spriedumu atstāja negrozītu daļā par viņa attaisnošanu.

Galīgais spriedums, ar kuru prasītājs tika atzīts par nevainīgu, stājies spēkā 2005.gada 9.augustā.

Pamatojoties uz norādītajiem apstākļiem, Ģēģers uzskata, ka laika posmā no 1994.gadam, kad tika ierosināta krimināllieta, līdz 2005.gada 9.augustam, kad spēkā stājās Rīgas apgabaltiesas spriedums, viņam tika nodarīts ievērojams morālais kaitējums un radīti materiālie zaudējumi. Šajā laika posmā viņš bija spiests atstāt vairākus nozīmīgus amatus, pārtraukt akadēmisko darbību, kā arī tiesībsargājošo iestāžu izplatīto godu un cieņu aizskarošu ziņu ietekmē viņam bija liegta iespēja piedalīties darba piedāvājumu konkursos.

Ģēģers norāda, ka šo apstākļu rezultātā ir arī būtiski pasliktinājies viņa veselības stāvoklis.

Nosakot prasības summu, Ģēģrs ņēmis vērā to, ka goda un cieņas aizskārums noticis plašā apmērā – informācija par viņu tika atspoguļota lielā daļā Latvijas mediju, aizskārums noticis ilgstoši un nepārtraukti, tas bijis par pamatu amatu zaudēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!