Foto: LETA

No amata atstādinātais lidostas "Rīga" Drošības departamenta priekšnieks Raimonds Lazdiņš vērsies ar iesniegumu pie lidostas valdes locekļa Anda Damlica un lūdzis nekavējoties atsaukt nepatiesās ziņas par veikto kratīšanu viņa bijušajā kabinetā.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošais iesniegums, Lazdiņš skaidro, ka kopš atstādināšanas no amata viņš savā darba vietā nav atradies, jo tas viņam aizliegts. Tāpat jūnijā lidosta, klātesot tiesu izpildītājam, esot veikusi Lazdiņa bijušajā darba kabinetā mantu uzskaiti un viņa personīgo mantu izņemšanu. Lai gan mantas tika uzskaitītas un pārvietotas citur, Lazdiņam tās netika atdotas.

Lazdiņš norādīja, ka kopš tās dienas viņa bijušajā darba kabinetā atrodas jaunais Juridiskā departamenta direktors Mārtiņš Krieķis.

Lazdiņš vasarā no lidostas saņēmis vēstuli ar lūgumu nodot seifa atslēgas personīgi, ierodoties lidostā. Pēc Lazdiņa vārdiem, lidosta viņu mudinājusi uz noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, par ko ir noteikts sods, tas ir, klasificētu dokumentu aprites pārkāpuma izdarīšanu.

Iesniegumā norādīts, ka lidosta, pieprasot seifa atslēgu nodošanu kādai nepilnvarotai personai tālākai nesankcionētai darbībai ar klasificētiem dokumentiem, rupji pārkāpj klasificēto dokumentu aprites kārtību.

Lazdiņš paudis, ka lidostas paziņojums par to, ka no Lazdiņa bijušā kabineta izņēma seifu, kuru viņš lietoja, jo Lazdiņš nebija izpildījis lidostas rīkojumu atdot seifa atslēgu, ir nepatiess, jo "lidostai zināms, ka seifs joprojām atrodas kabinetā un nekāds rīkojums par atslēgu nodošanu nav dots". Lazdiņš atgādināja, ka viņa personīgās mantas bijušajā darba kabinetā neatradās jau kopš 18.jūnija un ka seifs joprojām atrodas Krieķa darba kabinetā.

Krieķis bijis "Menard Port LLC", kas prasību cēlis SIA "NP Business Centre" labā, pilnvarotais pārstāvis. "NP Business Centre" iesaistīts tiesvedībā ar "NP Foods" grupas uzņēmumiem. Krieķis aģentūrai LETA norādīja, ka konkrētajā lietā viņš veica procesuālus uzdevumus.

LETA jau ziņoja, ka Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) veiktā kratīšana Lazdiņa kabinetā realizēta kriminālprocesā, kas saistīts ar zvērināta advokāta Mārča Miķelsona un citu ar viņu saistīto personu vēršanos pret SIA "NP Foods" un citiem uzņēmumiem, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Kratīšanas notikušas vēl trīs vietās, liecina LETA rīcībā esošā informācija.

Valsts policijas (VP) preses pārstāvis Toms Sadovskis aģentūrai LETA apstiprināja, ka kratīšana lidostā veikta saistībā ar kriminālprocesu, kas sākts pēc "NP Foods" iesnieguma. Jautāts, vai kratīšana tika veikta vēl trīs vietās, Sadovskis atbildēja apstiprinoši. Tāpat, iztaujāts, vai starp šīm trim vietām bijis arī Miķelsona birojs, Sadovskis to apstiprināja.

LETA jau ziņoja, ka ENAP iepriekš bija sākusi kriminālprocesu saistībā ar Miķelsona un citu ar viņu saistīto personu vēršanos pret "NP Foods" un vēl citiem 24 Latvijas uzņēmumiem, aģentūru LETA toreiz informēja "NP Foods". "ENAP, pamatojoties uz "NP Foods" iesniegumu, ir sākusi kriminālprocesu saistībā ar Miķelsona un citu ar viņu saistīto personu vēršanos pret "NP Foods" un vēl citiem 24 Latvijas uzņēmumiem, savā darbībā izmantojot metodes, kurām ir reiderisma pazīmes," norādīja uzņēmumā.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 177.panta 3.daļas, kas paredz sodu par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa. Kā aģentūrai LETA toreiz apstiprināja Sadovskis, kriminālprocess ir sākts par iesnieguma faktu, nevis pret kādu konkrētu personu.

Jau ziņots, ka Drošības policija (DP) jau kopš pagājušā gada veic izmeklēšanu kriminālprocesā par iespējamo lidostas "Rīga" darbinieku sarunu izspiegošanu. DP iepriekš paziņoja, ka trīs personām šajā lietā ir piemērots statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess. Patlaban šāds statuss piemērots vēl divām personām. DP gan aizturēto nodarbošanos un vārdus neatklāj, taču iepriekš jau izskanējis, ka saistībā ar notikušo no amata atstādināts Lazdiņš un divi viņa padotie.

Sabiedrība par iespējamiem pārkāpumiem lidostā "Rīga" tika informēta pagājušā gada 14.decembrī, kad medijiem tika izplatīts paziņojums par lidostas vadības rīcībā nonākušo informāciju, ka, lidostas valdei nezinot, ir veikta vairāku lidostas darbinieku nesankcionēta un prettiesiska telefona sarunu noklausīšanās un ierakstīšana. Saņemot informāciju par iespējamiem pārkāpumiem, nekavējoties tika sākta iekšējā pārbaude un atstādināti vairāki lidostas darbinieki. Papildus lidostas valde vērsās tiesībsargājošās iestādēs ar iesniegumu veikt izmeklēšanu, lai noskaidrotu, vai lidostas darbinieku rīcībā nav saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes.

DP 14.decembrī saņemts iesniegums par iespējamām pretlikumīgām darbībām lidostā. Pamatojoties uz iesniegumu, DP sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma panta par korespondences, pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmās informācijas un citas informācijas noslēpuma pārkāpšanu. Vēl šovasar 30.jūlijā DP aģentūrai LETA apstiprināja, ka šajā kriminālprocesā atteikts noteikt cietušā statusu astoņiem lidostas darbiniekiem. Toreiz DP nekomentēja, vai ir saņemti ekspertīžu rezultāti lietā izņemtajām tehniskajām ierīcēm. DP toreiz arī pastāstīja, ka lietā aizdomās turētā statuss nevienam nav piemērots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!