Foto: LETA
No Vidzemes ievēlētais Saeimas deputāts Andris Bērziņš (ZZS), kurš bijis Latvijas Unibankas un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītājs, apsver iespēju kandidēt Valsts prezidenta vēlēšanās, un savu lēmumu sola paziņot pirmdien. Tomēr ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis uzsver, ka viņš nebūs frakcijas virzīts kandidāts un viņu varētu izvirzīt atsevišķi deputāti.

Brigmanis žurnālistiem arī uzsvēra, ka viņš pats par Andri Bērziņu nevarēs balsot, jo ir apsolījis atbalstu pašreizējā prezidenta Valda Zatlera pārvēlēšanai.

Bērziņš žurnālistiem ceturtdien stāstīja, ka par iespēju kandidēt prezidenta vēlēšanās viņš domājot jau vairākus mēnešus, redzot, kā šobrīd virzās process, kad līdzīgi kā Baltkrievijā notiek mēģinājums saglabāt pie varas esošo prezidentu.

Bērziņš žurnālistiem skaidroja, ka ilgus gadus darbojies tautsaimniecības nozarē, līdz 1987.gadam izgājis ceļu no strādnieka līdz ministra vietniekam, vēlāk ilgstoši darbojies finanšu sektorā, vadījis banku un LTRK.

Bērziņš norādīja, ka septiņus mēnešus vadījis Tautsaimniecības komisiju un sapratis, kā strādā valdība, un labprāt strādātu ar premjeru Valdi Dombrovski (V) jebkurā amatā.

No Brigmaņa un Bērziņa teiktā izriet, ka Brigmanim deputāts savu nodomu kandidēt vēlēšanās paziņoja trešdien, taču diskusija par to notikusi jau vairākus mēnešus. Īsa saruna par šo lēmumu Bērziņam bijusi arī ar Ventspils mēru un ZZS sadarbības partijas "Latvijai un Ventspilij" vadītāju Aivaru Lembergu. Bērziņš arī atzina, ka Lemberga viedoklis viņam būšot svarīgs, tāpat viņš vēloties gūt skaidrību par to, cik plašs varētu būt atbalsts viņam gan savā frakcijā, gan koalīcijā, gan opozīcijā.

Bērziņš arī uzsvēra, ka viņš nav nevienas partijas biedrs un sevi neuzskatot par profesionālo politiķi, bet vairāk par tautsaimnieku.

Brigmanis žurnālistiem aplecināja, ka tieši viņš aicinājis Bērziņu kandidēt 10.Saeimas vēlēšanās no ZZS saraksta, iepriekš Bērziņš kandidējis no ZZS saraksta arī Rīgas domes vēlēšanās. Savukārt pirms četriem gadiem, pirms tika atrasta Valda Zatlera kandidatūra prezidenta amatam, Brigmanis Bērziņam piedāvājis kandidēt Valsts prezidenta vēlēšanās, taču tolaik Bērziņš atteicies, jo "bija pagājis malā no aktīvas dzīves".

Brigmanis žurnālistus informēja, ka frakcijā par valsts prezidenta amata kandidātiem būs brīvais balsojums, un, ja bez Zatlera parādīsies kāds cits kandidāts, piemēram, Bērziņš, Brigmanis frakciju par to informēs, taču nodrošināt atbalstu kādam kandidātam nebūšot viņa uzdevums.

Jau vēstīts, ka pirmajā prezidenta kandidātu izvirzīšanas dienā ceturtdien apvienība "Vienotība" un "Par Labu Latviju", kā iepriekš solīts, oficiāli iesniedza Saeimas prezidijā pašreizējā Valsts prezidenta Zatlera kandidatūru ievēlēšanai uz vēl vienu termiņu.

Savukārt nacionālās apvienības VL-TB/LNNK Saeimas frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis norādīja, ka frakcija neuzskata par lietderīgu iesaistīties "sacīkstē par to, kurš ātrāk iesniegs Zatlera kandidatūru". Ja jau divas frakciojas ir to izdarījušas, VL-TB/LNNK varētu "taupīt papīru un to nedarīt", taču tas nemainaot faktu, ka frakcija atbalsta Zatleru un par viņu balsos, sacīja politiķis.

Jau vēstīts, ka ceturtdien sākās Valsts prezidenta vēlēšanu maratons – politiķiem līdz 24.maijam jāiesniedz kandidatūras prezidenta amatam. Vienīgais līdz šim partiju nominētais kandidāts ir pašreizējais prezidents Zatlers, taču skaidrības par to, vai viņa pārvēlēšanai pietiek balsu, vēl joprojām nav, un gan publiski, gan aizkulisēs ik pa laikam izskan arī citu potenciālo valsts augstākās amatpersonas pretendentu vārdi.

Zatlers marta vidū paziņoja par gatavību kandidēt uz otro pilnvaru termiņu. Kandidatūras prezidenta amatam politiķiem jāiesniedz no 19. līdz 24.maijam, bet no 25.maija līdz 8.jūnijam ir jāorganizē prezidenta vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!