Foto: LETA
Stājies spēkā spriedums, ar kuru par prettiesisku atzīts bijušajam prokuroram Edvīnam Pilikseram piemērotais disciplinārsods, pieļaujot administratīvo pārkāpumu.

Kā informēja Augstākās tiesas (AT) preses sekretāre Baiba Kataja, 18. augustā AT Administratīvo lietu departaments atteicies ierosināt kasācijas tiesvedību. Līdz ar to stājies spēkā Administratīvās apgabaltiesas 8. aprīļa spriedums.

Kasācijas sūdzības bija iesnieguši Ģenerālprokuratūra un Piliksers.

Jau ziņots, ka apgabaltiesa atzina par prettiesisku prokuratūras 2011. gada 17. jūnija pavēli no tās pieņemšanas dienas, tomēr tiesa noraidīja pieteikumu daļā par morālā kaitējuma atlīdzināšanu.

2011. gada 26. martā Valsts policijas jaunākais inspektors noformēja administratīvā pārkāpuma protokolu par to, ka prokurora automašīna novietota stāvēšanai ceļa zīmes "Tikai ar prokuratūras atļaujām" darbības zonā. Prokurors nebija ievērojis ceļu satiksmes noteikumus, līdz ar to izdarījis administratīvo pārkāpumu. Par to viņam nolemts uzlikt naudas sodu 20 latu (28 eiro) apmērā.

Ņemot vērā, ka transportlīdzekļa vadītājs ir prokurors, policija nolēma atcelt uzlikto naudas sodu, administratīvā pārkāpuma lietvedību izbeigt un materiālus nosūtīt prokuratūrai jautājuma lemšanai par Piliksera saukšanu pie disciplināratbildības.

Prokuratūra Pilikseram par pieļauto administratīvo pārkāpumu piemēroja disciplinārsodu - mēnešalgas samazināšanu 1,5% apmērā uz vienu mēnesi. Arī atestācijas komisija atzinusi, ka Piliksers pieļāvis administratīvo pārkāpumu, par ko viņš saucams pie disciplināratbildības.

Piliksers vērsās tiesā. Administratīvā rajona tiesa viņa pieteikumu apmierināja daļēji. Tiesa par prettiesisku atzina pavēli par piemēroto disciplinārsodu, taču noraidīja pieteikumu daļā par morālā kaitējuma atlīdzinājuma - rakstveida atvainošanās - noteikšanu.

Piliksers patlaban ir pensijā un prokuratūrā vairs nestrādā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!