Foto: LETA
Valdība otrdien atbalstīja noteikumus, kas paredz bijušajiem zemessargiem apmaksāt veselības aprūpes izdevumus.

Aizsardzības ministrija (AM) lēmuma anotācijā norāda, ka noteikumi attieksies uz tiem zemessargiem, ar kuriem līgums par dienestu izbeigts invaliditātes vai ievainojuma dēļ, kas iegūts, pildot Zemessardzes uzdevumus, vai slimības dēļ, kuras cēlonis ir saistīts ar Zemessardzes uzdevumu pildīšanu.

Patlaban bijušajiem zemessargiem veselības aprūpes izdevumi netiek apmaksāti. Līdz šim saskaņā ar Zemessardzes likumu apmaksāta veselības aprūpe tiek nodrošināta tikai dienestā esošajiem zemessargiem.
Noteikumu projekts paredz bijušajiem zemessargiem segt pacienta iemaksas un līdzmaksājumus par veselības aprūpes pakalpojumiem, zāļu iegādi, laboratoriskos izmeklējumus, medicīniskās manipulācijas, kā arī rehabilitācijas pakalpojumus reizi gadā.

AM aprēķinājusi, ka kopējais plānotais atvaļināto zemessargu skaits, kuri varētu saņemt veselības aprūpes izdevumu apmaksu, ir divi zemessargi gadā. Vidējie aprūpes izdevumi apmaksai vienam zemessargam gadā būtu 800 eiro.

Aprēķinā par pamatu ir ņemti izdevumi, kas pēdējos divos gados tika izlietoti vidēji viena atvaļinātā karavīra medicīniskās aprūpes izdevumu segšanai.

Tāpat valdība šodien akceptēja grozījumus noteikumos, kas paredz noteikt kārtību, kādā zemessargus nosūta uz militārās izglītības iestādi vai vienību paaugstināt kvalifikāciju, gan kārtību, kādā zemessargu var nosūtīt paaugstināt kvalifikāciju civila rakstura kursos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!