Foto: PantherMedia/Scanpix

Bijušās Rubas internātskolas telpās Saldus novadā plānots izveidot sociālās aprūpes centru, informēja Saldus novada domes priekšsēdētājs Reinis Doniņš (LZS).

No šī mācību gada tika slēgta Rubas speciālā internātpamatskola, kurā pēdējā laikā mācījās tikai 22 audzēkņi ar garīgās attīstības traucējumiem. Līdz ar to kļuvis aktuāls jautājums par skolas un internāta ēku turpmāko izmantošanu. Pašvaldībā jau ir vērsušies vairāki interesenti, piedāvājot šajās telpās sniegt sociālās aprūpes pakalpojumus, skaidroja Doniņš. Lai izvēlētos atbilstošāko piedāvājumu, pašvaldība izsludinājusi publisku pieteikšanos ēku apsaimniekošanai un uzturēšanai.

Saldū jau darbojas veco ļaužu pansionāts, taču uz šo pakalpojumu izveidojusies rinda, un visus gribētājus pansionāts nevar uzņemt, tāpēc daļu veco ļaužu ievieto pansionātos citos novados. Ierīkojot pansionātu bijušās internātskolas telpās, pašvaldība norēķinātos ar pakalpojuma sniedzēju, ieceri skaidroja Doniņš. "Rubas internātskolas bijušie speciālisti, nedaudz pārprofilējoties, varētu strādāt aprūpes centrā," piebilda pašvaldības vadītājs.

Lai bijušās skolas telpās darbu varētu sākt aprūpes centrs, lieli ieguldījumi neesot nepieciešami. "Var teikt, ka gan skolas, gan internāta ēka ir ideālā stāvoklī," sacīja domes priekšsēdētājs. Ēkās lielā mērā jau ir nodrošināta piekļuve personām ar kustību traucējumiem, taču atsevišķi uzlabojumi, lai pielāgotu telpas aprūpes centra specifikai, protams, ir nepieciešami, piebilda Doniņš.

Interesenti, kuri var piedāvāt aprūpes centra pakalpojumus, aicināti pieteikties līdz 12.janvārim, iesniedzot pašvaldībā savu redzējumu par ēku izmantošanu saskaņā ar noteikto mērķi, savām iespējām un gatavību ieguldīt līdzekļus, lai pārveidotu un pielāgotu pašvaldības piedāvātās ēkas sociālo pakalpojumu sniegšanai, kā arī piedāvājot plānotās pakalpojumu izmaksas. Plānots, ka pakalpojuma sniegšanu sāktu trīs mēnešu laikā pēc līguma noslēgšanas ar pašvaldību.

Skolas ēkas aizņem 1636 kvadrātmetrus, bet internāta ēkas kopējā platība ir 1474 kvadrātmetri.

Plānots, ka sociālās aprūpes centrs sniegtu ilgstošas aprūpes pakalpojumu, piedāvātu krīzes situācijās nonākušu ģimeņu un personu īslaicīgas izmitināšanas iespējas un īslaicīgas uzturēšanās pakalpojumu disfunkcionālām ģimenēm ar bērniem, kā arī sociālos dzīvokļus. Saskaņā ar pašvaldības ieceri, ēkās iespējams sniegt arī citus sociālās palīdzības pakalpojumus, piemēram, izveidojot dienas centru, veselības istabas, palīglīdzekļu un humānās palīdzības punktu u.tml.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!