Foto: LETA

Drošības policija (DP) ir informēta par Rīgas cirka bijušās direktores Lolitas Lipinskas dalību cirka festivāla žūrijā promaskavisko teroristu kontrolētajā Luhanskā, Ukrainas austrumos.

DP vērtējumā, jebkāda veida atbalsts pasākumiem Donbasa daļā Ukrainā, kas šobrīd atrodas nelikumīgo bruņoto prokremlisko kaujinieku grupējumu kontrolē, neveicina Ukrainas konflikta noregulējumu un ir pretrunā Latvijas skaidri paustajam atbalstam Ukrainas teritoriālajai vienotībai, atzina DP.

DP apstiprināja, ka personas, kas sniedz atbalstu vai piedalās šajā Donbasa daļā notiekošos pasākumos, nonāk DP redzeslokā saistībā ar augstiem pretizlūkošanas riskiem.

Jau ziņots, ka Latvijas Cirka mākslinieku asociācijas dibinātāja, Starptautiskā bērnu un jaunatnes cirka festivāla "Brīnumu pilna pasaule" pārstāve Lipinska bijusi viena no "starptautiskajiem ekspertiem", kas vērtējuši 28. un 29. oktobrī Luhanskā notikušā festivāla "Cirka nākotne" konkursantus, vēstīja Luhanskas Informācijas centrs.

"Es šim festivālam ļoti ticu, ticu visam kolektīvam, kas šo festivālu rīko jau 15. reizi. Tas ir skaits, kvalitāte, un tas ir ļoti krāsaini, tas ir tāds skats, kas atstāj iespaidu," Lipinskas teikto citēja Luhanskas izdevums "Naša gazeta".

Vairākiem festivālā pārstāvēto valstu kultūras iestāžu vadītājiem pasniegti teroristu pasludinātās "Luhanskas tautas republikas" līdera Igora Plotņicka pateicības un goda raksti un diplomi, vēstīja Luhanskas Informācijas centrs.

Festivālā piedalījušies 80 mākslinieki no Luhanskas un Doņeckas teroristu "republikām", Krievijas, Šveices, Itālijas, Baltkrievijas un Kirgizstānas.

Kā redzams mediju fotogrāfijās un telekanālu reportāžās, festivāla ceremonijās plakāts ar Latvijas vārdu un lielā ģerboņa attēlu nests līdzās plakātiem ar vairāku citu valstu, kā arī Donbasa teroristu "republiku" nosaukumiem un ģērboņiem.

Latvijas Ārlietu ministrija septembra beigās aicināja Latvijas valstspiederīgos māksliniekus nepiedalīties bērnu un jauniešu cirka festivālā promaskavisko teroristu kontrolētajā Donbasa daļā.

Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014. gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!