Foto: RIA Novosti/Scanpix
Ietekmīgu Krievijas žurnālistu grupa nolēma tieši Rīgā glābties no viņu dzimtenē valdošās cenzūras. Un šonedēļ Rīgā darbu uzsāka jaunais Krievijas medijs "Meduza", ziņo LTV raidījums "de facto".

Bijusī "Lenta.ru" redaktore Galina Timčenko ar kolēģiem nule kā uzsākušas darbu ar portālu "Meduza", kas Krievijas iedzīvotājiem ziņos par Krievijas notikumiem - no Latvijas. "Meduza" saņēma Latvijas masu informācijas līdzekļa reģistrācijas apliecību.

Galvenā redaktore Gaļina Timčenko intervijā "de facto" atklāj - viņa neizslēdz iespēju, ka opozīcijas medija darbības dēļ Latvija varētu piedzīvot sankcijas no Krievijas puses. "Mēs par to domājām. Nolēmām - ja Meduzas dēļ Latvijai būs nepatikšanas, pārcelsimies uz Berlīni. No citas puses, iespējams, ka esam pārāk nenozīmīgs projekts, lai uz mūsu pusi uzreiz pagrieztos Saurona acs," sarunā ar "de facto" teica žurnāliste.

Timčenko uzskata, ka viņas atlaišanu no Lenta.ru galvenās redaktores amata var uzskatīt par reakciju uz Lenta.ru rakstiem par notikumiem Ukrainā: "Tas bija Ukrainas notikumu sākumā un cilvēki Kremlī zināja, ka ar Maidanu un Krimu tas stāsts nebeigsies. Viņi prognozēja situācijas attīstību un saprata, ka medijs ar ikdienas auditoriju 2 miljoni cilvēku (un karstāko Maidanas notikumu laikā mums bija pat trīs miljoni) ir pārāk spēcīgs, lai atspoguļotu Ukrainu un Krimu, tā, kā to darījām mēs".  Kopā ar Timčenko portālu pameta lielāka daļa žurnālistu. Līdz ar Timčenko komandas aiziešanu no Lenta.ru no Krievijas mediju vides pazuda uzticama ziņu analīze un neitrāla notikumu izvērtēšana. Timčenko ar bijušajiem padotajiem nolēma dibināt jauno mediju, bet šoreiz - ārpus Krievijas. Portāla ar nosaukumu "Meduza" redakcija atrodas Rīgā, bet žurnālisti strādā gan Latvijas teritorijā, gan arī Krievijā. 

Timčenko skaidro, ka šis solis pasargās jauno mediju no spiediena. Krievijas varas iestādēm būs mazāk iespēju ietekmēt medija darbību - tās nevarēs atņemt medija licenci, iesaldēt uzņēmuma kontus, ierasties redakcijas telpās un izņemt datorus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!