Foto: F64

Nekustamais īpašums Kronvalda bulvārī 4, Rīgā, kurā savulaik atradās Latvijas Universitātes (LU) Bioloģijas fakultāte, nonāks Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) īpašumā, otrdien, 14. decembrī, lēma valdība. Valsts LU samaksās 6,2 miljonus eiro.

Kultūras ministrijā (KM) skaidroja, ka LMA daļu no nekustamā īpašuma nomā kopš 2019. gada, līgumu ik gadu pagarinot. Akadēmija kopš 2019. gada sadarbībā ar starptautiskajiem partneriem – Romas Mākslas akadēmiju, Ungārijas Mākslas akadēmiju un Drēzdenes Mākslas akadēmiju – īsteno Latvijas un starptautiskā mērogā nozīmīgu, Eiropas Komisijas atbalstītu Eiropas universitāšu alianšu projektu "EU4ART".

"LMA īstenotais projekts "EU4ART" ir liels un nozīmīgs solis augstākās mākslas izglītības jomas attīstībā. Projekta ietvaros viens no lielākajiem pasākumiem – plānots izveidot kopīgas tēlotājmākslas studiju programmas un izglītības moduļus, tādējādi sniedzot ieguldījumu Eiropas universitāšu starptautiskajā konkurētspējā. Dalība projektā palīdzēs pilnveidot akadēmijas starptautisko atpazīstamību un Latvijas tēlotājmākslas izglītības prestiža celšanu, veicinot kultūras nozares un radošo sektoru industriju izaugsmi," atzina KM.

Tāpat šogad LMA kopā ar Latvijas un starptautiskajiem partneriem turpina darbu pie starptautiskas maģistra līmeņa studiju programmas "Pakalpojumu dizaina stratēģijas un inovācijas" īstenošanas, kas ir plānota kā pirmā starptautiska pakalpojumu dizaina maģistra līmeņa studiju programma Baltijas valstīs.

Pagājušā gada nogalē LMA un ministrija uzsāka pārrunas ar LU par iespējām īpašumu atsavināt vai turpināt nomas attiecības. Saņemot un izvērtējot LU priekšlikumus par atsavināšanas vai nomas nosacījumiem, tika secināts, ka ekonomiski izdevīgāk ir īpašumu atsavināt.

LU Senāts piekritis nekustamā īpašuma atsavināšanai par tā tirgus vērtību - 6,2 miljoniem eiro. Valdība atbalstīja piešķirt minēto summu KM, lai tā norēķinātos ar LU.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) atzina, ka šis ir atbildīgs un izsvērts lēmums, turklāt ēka Kronvalda bulvārī 4 ir celta tieši izglītības funkcijai, un LMA tā ir vitāli nepieciešama.

"Pēdējo četru gadu laikā akadēmijā uzsākti un realizēti vairāki starptautiskie projekti, kas paredz jaunu studiju, pētniecības un prakšu vietu atvēršanu ne tikai Latvijas, bet arī ārvalstu studentiem un nesenajiem absolventiem. Mākslas akadēmijas vēsturē tiek atvērta jauna attīstības lappuse, domājot par ēku Kronvalda bulvārī 4, kas būs mājvieta ne tikai dažādām akadēmijas nodaļām, starptautisko programmu studiju procesam, bet arī kalpos par inovāciju projektu mājvietu, kurā satiekas augstvērtīgs mākslas un dizaina studiju process ar biznesa un tehnoloģiju privātstruktūrām," sacīja ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!