Foto: DELFI
Administratīvā apgabaltiesa trešdien apmierināja bijušā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora Dzintara Jakāna un bijušā VID ierēdņa Arta Zaļūkšņa sūdzības par viņiem pērn piemērotajiem disciplinārsodiem, informēja tiesas priekšsēdētājas palīdze Līga Trubiņa.

Toreizējais finanšu ministrs Einars Repše (JL) 2009.gada 16.oktobrī piemēroja Jakānam disciplinārsodu - amatalgas samazināšanu par 20% uz sešiem mēnešiem - lietā, kas tika ierosināta saistībā ar žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefonsarunu noklausīšanās krimināllietā apsūdzēto finanšu policistu Vasilija Kivļonoka un Jāņa Laizāna atbrīvošanu no amatiem VID.

VID Personāla un stratēģiskās attīstības pārvaldes Personāla administrēšanas un juridiskās daļas vadītājam Zaļūksnim šajā lietā tika piemērots disciplinārsods - atbrīvošana no amata.

Trešdien apgabaltiesa nosprieda atcelt no pieņemšanas dienas Finanšu ministrijas (FM) 2009.gada 16.oktobra lēmumu "Par disciplinārsoda piemērošanu A.Zaļūksnim un Dz.Jakānam".

Apgabaltiesa šodien uzlika par pienākumu valstij FM personā viena mēneša laikā no sprieduma spēkā stāšanās dienas veikt darbības, lai aprēķinātu un izmaksātu attiecīgu naudas summu, kas ieturēta no Jakāna algas, izpildot FM 2009.gada 16.oktobra lēmumu daļā par disciplinārsoda piemērošanu Jakānam.

Tiesa arī uzlika Latvijas valstij FM personā par pienākumu viena mēneša laikā no sprieduma spēkā stāšanās dienas veikt darbības, lai atjaunotu Zaļūksni VID Administratīvās pārvaldes Personāla administrēšanas un juridisko jautājumu daļas vadītāja amatā vai līdzvērtīgā amatā, ja faktiski nav iespējams iecelt Zaļūksni norādītajā amatā.

Tāpat tiesa uzlika par pienākumu FM viena mēneša laikā no šī sprieduma spēkā stāšanās dienas veikt darbības, lai aprēķinātu Zaļūksnim nodarītos zaudējumus neiegūtās darba algas apmērā laika periodā no atbrīvošanas brīža līdz atjaunošanai amatā un izmaksātu attiecīgo naudas summu.

Trešdien pieņemto spriedumu 30 dienu laikā no sprieduma sastādīšanas dienas var pārsūdzēt Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamentā, piebilda Trubiņa.

Apgabaltiesa lietu skatīja saistībā ar FM iesniegto apelācijas sūdzību par šā gada 17.jūnija Administratīvās rajona tiesas spriedumu, ar kuru Jakāna un Zaļūkšņa sūdzības par viņiem 2009.gadā piemērotajiem disciplinārsodiem tika apmierinātas.

Jakāns sūdzību par disciplinārsoda piemērošanu tiesā iesniedza, jo, pēc viņa domām, disciplinārlieta tikusi ierosināta jau pēc noilguma iestāšanās, tikušas pārkāptas viņa tiesības lietas izskatīšanā, tās izskatīšanas gaitā nav bijusi nodrošināta objektivitātes principa ievērošana un visu lietas apstākļu izvērtēšana.

Tādējādi viņš lūdza tiesu atcelt lēmumu par disciplinārsoda piemērošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!