Foto: LETA

Augstākās tiesa (AT) trešdien noraidīja bijušo "Parex bankas" īpašnieku Valērija Kargina un Viktora Krasovicka sūdzību par atteikšanos nodrošināt viņu prasību pret valsti par darījumu, ar kuru valsts par diviem latiem pārņēma bankas kontrolpaketi.

Kā ziņots, 2008.gada 10.novembra vēlā vakarā toreizējais finanšu ministrs Atis Slakteris (TP), "Hipotēku bankas" toreizējais prezidents Inesis Feiferis un Valērijs Kargins parakstīja līgumu par „Parex bankas" akciju kontrolpaketes jeb 51% pārņemšanu. Par šīm akcijām to līdzšinējiem īpašniekiem Karginam un Krasovickim katram tika samaksāts viens lats.

Abi bijušie bankas īpašnieki, kā arī Krasovicka ģimenes locekļi Georgijs un Aleksandra patlaban iesnieguši prasību Rīgas apgabaltiesā, lūdzot atzīt par spēkā neesošiem vairākus ar šo darījumu saistītus līgumus un to grozījumus, kā arī no ieguldījuma līguma izrietošās saistības - vairākus ķīlas līgumus. Apgabaltiesa lietu pēc būtības vēl nav skatījusi, jo prasītāji AT bija apstrīdējuši lēmumu par atteikšanos piemērot prasības nodrošinājumu.

AT Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece portālu „Delfi" informēja, ka tiesa trešdien atstāja negrozītu Rīgas apgabaltiesas šā gada martā pieņemto lēmumu par atteikšanos nodrošināt prasību. AT lēmums nav pārsūdzams.

Kā ziņots, prasība vērsta pret Finanšu ministriju (FM), "Parex banku", VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" ("Hipotēku banka") un Privatizācijas aģentūru (PA).

Tiesā apstrīdēti 2009.gada 1.aprīļa ieguldījuma līgums, kas tika parakstīts 2008.gada 10.novembrī, un vienošanās par grozījumiem šajā līgumā, kas parakstīta 2008.gada 2.un 3.decembrī. Tāpat par spēkā neesošām lūgts atzīt no ieguldījuma līguma izrietošās saistības - vairākus ķīlas līgumus.

FM prasību uzskata par nepamatotu, jo 2008.gadā noslēgts tiesisks un likumīgs darījums, abām pusēm parakstot attiecīgu līgumu.

Kā ziņots, valsts pārņēmusi arī pārējās bankas akcijas, un patlaban "Parex" 83,07% akciju īpašnieks ir PA, bet 13,61% akciju pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai.

2010.gada augustā notika "Parex bankas" labo aktīvu pārēja uz jaunizveidoto "Citadele banku". Kopš tā brīža "Parex banka" darbojas kā risinājuma banka, kuras galvenais uzdevums ir valsts ieguldījumu maksimāla atgūšana noteiktajā termiņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!