Foto: DELFI

Rīgas pašvaldības uzņēmums "Rīgas satiksme" noraida pārmetumus par naudas izšķērdēšanu un uzsver, ka Valsts kontrole revīzijā nav konstatējusi nekādus pārkāpumus, kuri būtu pretrunā ar Latvijas normatīvajiem aktiem.

Uzņēmuma pārstāvis Viktors Zaķis norāda, ka Valsts kontroles atzinumā ir sniegti ieteikumi atsevišķu iekšējo normatīvo aktu pilnveidei.

Kā vēstīts, pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" sabiedriskā transporta pasažieru skaita prognozes ir apšaubāmas, pasažieru uzskaite ir nepilnīga, bet uz sabiedriskā transporta izdevumiem attiecināti arī tēriņi, kam nav saistības ar šo jomu, kas ir nelietderīgi, vai pat izšķērdīgi, secinājusi Valsts kontrole. Visu šo apstākļu kopums norāda uz to, ka "Rīgas satiksmes" noteiktais tarifs 1,20 eiro ir nepamatoti paaugstināts. Tāds ir galvenais Valsts kontroles pirmās operatīvās revīzijas secinājums.

"Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens atzīst, ka uzņēmumam ir atšķirīgs viedoklis par dažiem Valsts kontroles sniegtajiem atzinumiem, tostarp bērnu, policistu un citu pasažieru grupu uzskaiti. Viņš gan izsaka pateicību Valsts kontrolei par sniegtajiem priekšlikumiem. "Vēlos uzsvērt, ka "Rīgas satiksme" veica atkārtotu aprēķinu par viena brauciena pašizmaksu, ņemot vērā Valsts kontroles ieteikums. Taču arī pēc šiem aprēķiniem viena brauciena pašizmaksa ir 1,20 eiro."

Viņš arī nepiekrīt Valsts kontroles paustajam viedoklim, ka no 2014.gada 1.janvāra noteiktais tarifs ir paaugstināts. Valsts kontrole savā atzinumā ir norādījusi, ka, veicot viena brauciena pašizmaksas aprēķinus, netiek ņemtas vērā visas pasažieru kategorijas, kas pārvietojas sabiedriskajā transportā. Pēc Valsts kontroles ieskatiem būtu jāuzskaita bērni līdz septiņu gadu vecumam, policijas darbinieki, ja viņi veic dienesta pienākumus un ir formas tērpā, kā arī pasažieri, kuri pārvietojas sabiedriskajā transportā svētku dienās, kad transports ir bez maksas, skaidro kompānija.

Šādas prasības izpilde liktu māmiņām ar bērnu ratiņiem doties pie transportlīdzekļa vadītāja un, uzrādot bērna personu apliecinošu dokumentu, saņemt bezmaksas biļeti vai arī izgatavot e-talonu jaundzimušajam.

Savukārt policijas darbinieku klātbūtne palielina pasažieru drošību un samazina vandalisma gadījumu skaitu, kas tieši samazina sabiedriskā transporta ekspluatācijas izmaksas, skaidro "Rīgas satiksme". Uzņēmums arī norāda, ka šo pasažieru grupu skaits ir salīdzinoši neliels un tas neietekmē viena brauciena pašizmaksu. Savukārt par pasažieru bezmaksas pārvadāšanu svētku dienās "Rīgas satiksme" saņem kompensāciju no Rīgas domes.

Savukārt Valsts kontroles secinājumu, ka "Rīgas satiksme" veikusi nelietderīgus maksājumus basketbola klubam "TTT-Rīga" 75 tūkstošu latu apmērā, uzņēmums noraida, jo tas neattiecas uz revīzijas mērķi, un to, ka šis maksājums netiek iekļauts viena brauciena pašizmaksas aprēķinā. 

Valsts kontrole secinājumos pēc revīzijas "Rīgas satiksmē" (RS) norāda, ka aprēķinos uzņēmums nav ņēmis vērā vēl citus faktorus, kas ietekmē pasažieru skaitu, piemēram, ka Rīgā deklarētajiem braukšanas maksa samazināsies un ka šādu pasažieru skaits varētu pieaugt, tādējādi tarifu samazinot. Tāpat RS nav izmantojusi ne statistiskās, ne pētnieciskās metodes, lai noteiktu pārvadāto pasažieru skaitu tā dēvētajās neuzskaitītajās kategorijās - pirmskolas vecuma bērni, policisti, visi pasažieri svētku dienās, piemēram, 18.novembrī, Rīgas svētku laikā, Jaungada svinību laikā.

Izlases veidā pārbaudot tarifā iekļautās kopējās izmaksas, revidenti ir konstatējuši, ka vismaz 11 668 226 latu izlietojums raksturojams kā nelietderīgs vai to izlietojuma pamatotība nav izsekojama. Pasažieri maksā arī par RS darbiniekiem personīgā lietošanā nodoto 67 transportlīdzekļu (to iegādes cena dažos gadījumos pat vairāk nekā divas reizes pārsniedz ministriem noteikto maksimālo auto iegādes cenu) līzingu 133 641 latu apmērā, apdrošināšanu, apkopi utt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!