Tieslietu ministram Valdim Birkavam ir padomā daudzi cilvēki, ko varētu īzvirzīt ģenerālprokurora amatam, tomēr nebūtu viegli atrast tādu cilvēku kā Jānis Skrastiņš.
Tā ministrs pirmdien sacīja žurnālistiem, komentējot Skrastiņa paziņojumu par atkāpšanos.

“Domāju, ka tāda ranga cilvēku kā Skrastiņš, ar tādu pieredzi, ar tādu vēsturisko bagāžu, ar tādu kriminālprocesa zināšanu, ar tādu eiropeisku pieeju prokuratūras lietām nebūs viegli atrast.. Es zinu daudzus, ko varētu izvirzīt par prokuroru,” sacīja Birkavs.

Ministrs izteica cerību, ka arī viņa domas tiks ņemtas vērā, lemjot par ģenerālprokurora kandidatūru.

Birkavs uzsvēra, ka likums par prokuratūru nosaka stingrus ierobežojumus šī amata kandidātu izvēlē, tādējādi “nevarēsim vienkārši paņemt kādu politiķi iecelt.”

Jaunais ģenerālprokurors esot jāmeklē starp juristiem prokuraturā un augstākajā tiesā.

“Pat apgabaltiesas tiesneši ar lielu pieredzi nevar pretendēt uz šo amatu,” sacīja Birkavs.

Sarunā ar Birkavu Skrastiņš esot teicis, ka lēmums par ģenerālprokurora amata atstāšanu ir galīgs, nekādus atkāpšanās ceļus viņš nav meklējis. Viņš vēloties, lai prokuratūra normāli strādā. Turklāt ģenerālprokurors esot enerģiskāks kā nekad — “atsperīgāks kā jebkad” — teicis pats Skrastiņš.

Skrastiņš pēc pilnvaru beigām vispirms izmantošot iespēju nedaudz atpūsties.

“Viņam nav nekādu iepriekš sagatavotu atkāpšanās ceļu, viņš nav nekādu darbu iepriekš meklējis un sameklējis,” Skrastiņa teikto atstāstīja Birkavs.

“Tā bija vīrišķīga un valstiska izvēle,” teica ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!