Krievijas bijušajam prezidentam Borisam Jeļcinam jau sen bija jāpiešķir Triju Zvaigžņu ordenis, taču to varētu izdarīt arī tagad, uzskata ekspremjers un bijušais ārlietu ministrs Valdis Birkavs.
Viņš atzina, ka, izlemjot par ordeņa piešķiršanu, Latvijai jārēķinās ar politisko situāciju un iespējama negaidīta reakcija no ordeņa saņēmējas valsts puses. Tomēr, neraugoties uz to, Birkavs ir par ordeņa piešķiršanu Jeļcinam.

Tieslietu ministrs arī pauda, ka šāds jautājums jau ticis vairākkārt izvirzīts.

Viņaprāt, Jeļcinam bija jābūt vienam no pirmajiem ordeņa saņēmējiem pēc tā atjaunošanas, taču "nekad nav par vēlu pateikties cilvēkam, kurš Latvijas labā ir izdarījis ļoti daudz".

"Es ļoti labi redzēju viņa darbību Padomju Savienības sabrucināšanas veicināšanā un Latvijas neatkarības veicināšanā tad, kad tas bija izšķiroši," sacīja Birkavs.

DELFI ziņoja, ka ierosinājumu piešķirt Jeļcinam Triju Zvaigžņu ordeni nolēmusi izteikt Jaunās partijas valde, jo uzskata, ka šis politiķis devis ieguldījumu Latvijas neatkarības atjaunošanā. Politiķi pretrunīgi izteikušies par šādu ieteikumu, savukārt Valsts prezidente paziņojusi, ka nekomentēs to.

Arī Latvijas Ārlietu ministrija nav paudusi konkrētu nostāju šajā jautājumā, pamatojot, ka tas nav ministrijas kompetencē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!