Tieslietu ministrs Valdis Birkavs nenoskaidrotu iemeslu dēļ pagājušā gada beigās, pildot premjera pienākumus, izdevis rīkojumu par vairāku iepriekšējo ministru prezidentu rīkojumu atzīšanu par spēkā neesošiem, tādējādi ignorējot valdību darbības pārmantojamības principus.
Kā informē "Neatkarīgā Rīta Avīze", pagājušā gada beigās premjers Andris Šķēle, dodoties kārtējā bezalgas atvaļinājumā, par premjera pienākumu izpildītāju iecēlis Birkavu. Starp Ziemassvētkiem un Jaungadu Birkavs parakstījis rīkojumu par atsevišķu Ministru prezidenta rīkojumu atzīšanu par spēku zaudējušiem.

Savukārt premjera preses sekretārs Jurģis Liepnieks atzinis, ka Šķēle bijis izbrīnīts par Birkava parakstīto rīkojumu.

"Premjers, dodoties bezalgas atvaļinājumā, Birkavam nav devis rīkojumu parakstīt šādus dokumentus. Tas viņam ir jaunums," sacījīs Liepnieks.

Rīkojumā par spēku zaudējušiem tika atzīts 1998.gada 10.augustā parakstītais premjera rīkojums par darba grupu valdības noteikumu projekta par mobilizācijas uzdevumu izstrādāšanas un valsts materiālo rezervju noteikšanas kārtību izstrādāšanai, kā arī 1999.gada 1.martā parakstītais rīkojums par grozījumiem rīkojumā.

Vairākas Iekšlietu un Labklājības ministriju amatpersonas, kuras vēlējušās palikt nenosauktas, apstiprinājušas, ka valstī joprojām nav izstrādāts savs mobilizācijas uzdevums. Proti, nav skaidrs, kā rīkoties valsts iestādēm, institūcijām un dienestiem ārkārtas, to skaitā kara gadījumos.

Tādējādi valsts materiālās rezerevēs tiek glabāti uzkrājumi atbisltoši PSRP militārās doktrīnas normām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!