Foto: DELFI

Latvijas Okupācijas muzeja pārbūves vīzijas autors pazīstamais arhitekts Gunārs Birkerts pauž nožēlu par muzeja rekonstrukcijas lēno gaitu un veselības problēmu dēļ plāno pārtraukt līgumu ar nama apsaimniekotāju ‒ "Valsts nekustamajiem īpašumiem" (VNĪ) ‒ par pārbūves tehniskā projekta izstrādātāju konsultēšanu, pavēstīja muzeja pārstāve Līga Strazda.

Birkerts trešdien viesojies muzejā un atzinis, ka būs ļoti žēl, ja 2014.gadā, kad Rīga startēs kā Eiropas kultūras galvaspilsēta, muzeja pārbūve joprojām nebūs pabeigta. "Nav jābūt nacionālistam, bet jābūt valstiskai izjūtai, lai pasaulei parādītu, uz ko Latvija ir spējīga," sacījis arhitekts.

Pašreiz pēc Birkerta idejas izstrādātās muzeja pārbūves ‒ Nākotnes nama ‒ tehniskā projektēšana ir apstājusies, līdz ēkas apsaimniekotājs "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) izstrādās jaunu nolikumu tehniskās projektēšanas konkursam, jo pēc vairākkārtējām citu pretendentu sūdzībām Iepirkumu uzraudzības birojs aizliedza VNĪ slēgt līgumu ar izvēlēto uzvarētāju ‒ firmu "LX Grupa".

Pēc Strazdas teiktā, Birkerts iepriekš bija piekritis konsultēt arhitektu firmu, kas veiktu tehnisko plānošanu, taču trešdien atklājis, ka plāno atteikties no oficiāla līguma ar VNĪ – veselība vairs neļaujot iepriekš plānot obligātas vizītes.

Lai gan muzeja rekonstrukcija pretēji iepriekš plānotajam šoziem vēl nesāksies, Okupācijas muzejs jau oktobra vidū pārcelsies uz pagaidu mītni bijušajās ASV vēstniecības telpās Raiņa bulvārī 7.

Muzeja ekspozīcija Strēlnieku laukumā tiks slēgta 31.oktobrī. Tas nolemts, lai pasargātu muzeja apmeklētājus un darbiniekus no ik ziemu piedzīvotā aukstuma, kad temperatūra telpās bija zemāka par 15 grādiem pēc Celsija, paskaidroja Strazda.

Ēkas pārbūves laikā muzejs piedāvās apmeklēt pagaidu ekspozīciju. Muzeja ēkas pārbūvi finansēs "Valsts nekustamie īpašumi", bet visus iekārtošanas izdevumus muzejs apņēmies segt no sabiedrības saziedotajiem līdzekļiem.

Jau vēstīts, ka pārtraukts izsludinātais iepirkuma konkurss par Okupācijas muzeja rekonstrukcijas tehniskā projekta izstrādi un autoruzraudzību, jo ir nepieciešamas izmaiņas tehniskajā specifikācijā. VNĪ tuvāko mēnešu laikā plāno izsludināt jaunu iepirkuma konkursu.

Iepirkumu Okupācijas muzeja rekonstrukcijas tehniskā projekta izstrādei un autoruzraudzībai VNĪ izsludināja 2012.gada februārī. Palielinot ēku ar piebūvi "Nākotnes nams", plānots arī siltināt Okupācijas muzeja ēku, lai uzlabotu tās energoefektivitāti.

Projektētāji par pamatu ņems jau 2008.gadā izstrādāto un atkārtoti 2011.gadā saskaņoto skiču projektu. Vīzijas un koncepcijas autors ir arhitekts Gunārs Birkerts.

VNĪ līdz 2014.gadam jānodrošina Okupācijas muzeja ēkas rekonstrukcijas tehniskā projekta izstrāde un būvdarbi. Rekonstrukcijas kopējās izmaksas ir apmēram 5,5 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!