Rīgas domes priekšsēdētājs Jānis Birks (TB/LNNK) uzskata, ka 16. martā provokācijas Rīgā ir neizbēgamas, tādēļ aicina īstenos latviešu patriotus būt gudrākiem un nepakļauties provokatoriem, portālu "Delfi" informēja Birka preses sekretāre Kristīne Liepa.

Birks uzsver, ka 16. marts Latvijas valstij un latviešu tautai ir diena, kad klusi tiek pieminēti latviešu kritušie karavīri, tādēļ ir amorāli degradēt šīs dienas būtību.

"Diemžēl jau kuru gadu pēc kārtas Rīgas dome un policija ir spiesta cīnīties ar sekām, jo jau gandrīz divus gadu desmitus valsts drošības iestādes nav spējušas tikt galā ar cēloņiem. Kreisais ekstrēmisms, pat salīdzinot ar laiku, kad Latvijā uzturējās Padomju armija, ir pieņēmies spēkā," viņš teica.

Rīgas mērs aicina neļaut provokatoriem sasniegt savus mērķus un nepieļaut tādas situācijas atkārtošanos un vandālisma aktus, kādi tie bija 13. janvārī.

Birks arī aicina politiskos spēkus "necensties izmantot šo latviešiem emocionāli tik smago dienu, lai palielinātu savu politisko kapitālu, tā kā šajā reizē tas var prasīt arī cilvēku upurus un, iespējams, daudzi politiķi vēl nav apzinājušies situācijas nopietnību".

Tāpat Rīgas domes priekšsēdētājs aicināja ikvienu Rīgas un citu Latvijas pašvaldību skolotāju skaidrot saviem skolēniem patiesību par 16. martu.

"Brīdī, kad publiskajā telpā tiek veiktas dažādas provokācijas, ir jāuzzina patiesība, tādēļ es aicinu gan skolotājus, gan vecākus, skaidrot saviem bērniem 16. marta notikumus un tā nozīmi mūsu valsts vēsturē," norāda Rīgas mērs.

Kā uzsver Birks: "Latvijas valstij naidīgi spēki arvien ir centušies sagrozīt faktus par 16. martu un saistīt latviešu leģionu ar nacistiskās Vācijas okupācijas režīmu."

Viņš uzskata, ka "šobrīd līdzīgi rīkojas kreisi noskaņotas attiecīgās institūcijas. Tādēļ ir vitāli nepieciešams skaidrot vēsturi, lai jaunā paaudze, dēļ savas nezināšanas, nekļūtu par manipulāciju objektiem."

Jau ziņots, ka parasti katru gadu leģionāru atceres diena 16.martā izceļas ar sadursmēm un nekārtībām pasākuma dalībnieku starpā. Jau ierasts, ka šajā datumā Rīgas centru apsargā bruņotas policijas specvienības, kas rūpējas, lai starp pasākuma dalībniekiem neizceltos sadursmes.

Pamatojoties uz Drošības policijas brīdinājumiem par iespējamām provokācijām 16. martā, Rīgas dome nolēma aizliegt jebkādus masu pasākumus pie Brīvības pieminekļa.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!