Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK) pēc otrdienas vakara grautiņiem atzīst, ka Vecrīgā nedrīkst rīkot masu pasākumus, ja rodas bažas par pasākuma iespējamām sekām, portālu "Delfi" informēja mēra pārstāve Kristīne Liepa.
Tiesa, lai liegtu kādu masu pasākumu, jābūt nepārprotamām signālam no policijas, ka pasākumu rīkot nevar. Taču notikumi Vecrīgā otrdien vakarā pierādīja, ka turpmāk vērtējumam jābūt vēl stingrākam.


Savukārt Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā norādīja, ka pašlaik normatīvie akti neliedz rīkot pasākumus Vecrīgā vai Doma laukumā, un katrs pieteikums tiek vērtēts individuāli, bet pašvaldība pēdējos gados izturas par masu pasākumiem atturīgi, jo Doma laukums tam nav piemērots.

Pašlaik pasākumu izvērtē speciāla komisija pilsētas izpilddirektora vadībā, kurai savu viedokli sniedza arī policija. Vairākos gadījumos pašvaldība arī aicinājusi organizētājus izvēlēties citu vietu, nevis Doma laukumu.

Otrdienas vakara notikumi ir jauns precedents, pēc kura, vērtējot pasākumu rīkotāju pieteikumus, būs rūpīgi jāsamēra pulcēšanas brīvības un drošības aspekti.

"Es vienmēr esmu atbalstījis pulcēšanās un viedokļa brīvību, to atbalsta likums un atbalstu arī es. Katram ir tiesības paust savu viedokli, izvēloties pasākuma saturam atbilstošu vietu. Tomēr, pašvaldība, pieņemot lēmumu - atļaut vai neatļaut rīkot kādu konkrētu masu pasākumu - arī turpmāk respektēs kompetento drošības iestāžu pausto viedokli, jo tikai tās ir spējīgas novērtēt katras vietas drošības līmeni. Līdz ar to, atsevišķās situācijās mēs paturam iespēju liegt publisku pasākumu norisi arī vecpilsētā," norāda Birks trešdien izplatītajā paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!