Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK) par amatā aizvadīto divu gadu svarīgāko panākumu uzskata domē ieviesto sadarbību ar nevalstiskajām organizācijām un darbu pretkorupcijas jomā, savukārt par nerealizēto darbu – nespēju atdalīt saimniecisko jautājumu risināšanu no politikas. Birks uzskata, ka viņam izdevis "iekustinās ledū iesalušu ledlauzi" un pauž gatavību vadīt Rīgas domi arī turpmāk.

Atskatoties uz amatā aizvadītajiem diviem gadiem, mērs atzina, ka darba apjoma dēļ laiks pagājis nemanot. "Pirms diviem gadiem šķita, ka es uzkāpu uz ledlauža, kas iesala ledū," pauda Birks, norādot, ka viņaprāt, ir izdevies to ledlauzi iekustināt. Tiesa, viņš atturīgi vērtēja pašreizējās domes koalīcijas sadarbību, vien norādot, ka šī gada budžeta pieņemšana parādīja tas rīcībspēju. Par vilšanos mērs atzina nespēju panākt mazāku saimniecisko jautājumu politizēšanu.

Šajā laikā par nozīmīgākajiem darbiem viņš uzskata panākto vienošanos par sadarbību ar nevalstiskajām organizācijām un darbu pretkorupcijas jomā, kas mainīja domes darba stilu. Bet par nākamo svarīgo darbu viņš uzskata domes reorganizāciju, nodalot lēmējvaru no izpildvaras, kas, pēc mēra domām, arī ļaus pilsētas varai atgūt iedzīvotāju uzticību.

Birks atzina, ka gala lēmums par domes struktūras izmaiņām būtu jāpieņem nākamā sasaukuma domei, kas tiks ievēlēta jūnijā, taču diskusiju par nepieciešamajām izmaiņām plānots uzsākt jau martā.

Kā nākamo mēnešu svarīgus darbus, kurus jāpabeidz šī sasaukuma domei, Birks nosauca BMX trases izbūvi Mežaparkā, elektroniskas biļetes ieviešanu, Jūgendstila muzeja izveidi, Dienvidu tilta nākamās kārtas projekta īstenošanu, Austrumu maģistrāles un Juglas pārvada projektus.

Birks stāstīja, ka nākamās domes svarīgie darbi būs "vest pilsētu cauri krīzei", tāpēc būs jāatrisina jautājums par pilsētas iespējām aizņemties, lai īstenotu ilgtermiņa projektus, bez kuriem nebūs iespējama Rīgas attīstība. Birks uzsvēra, ka infrastruktūras projektiem un sociālās jomas projektiem ir nepieciešami ilgtermiņa līgumi, bet pašreizējos apstākļos, cīnoties ar krīzi, valsts ierobežoja pašvaldības iespējas aizņemties līdzekļus.

Divu gadu paveiktā darba atskaitē Birks atzīmē Dienvidu tilta būvniecību, uzsākto sastrēgumu mazināšanas programmu, rekonstruētās ielas par 3,2 miljoniem latu, izbūvēto veloceliņu "Mežaparks - Vecāķi" posmā līdz Vecmīlgrāvim un pabeigto Zaļo veloceliņu.

Tāpat šajā laikā, pēc mēra domām, savu darbību veiksmīgi attīstīja Rīgas Kultūras aģentūras iestādes - Rīgas pilsētas izstāžu zāle "Rīgas mākslas telpa", kinoteātris Rīga" un Jūgendstila centrs. Šajā laikā arī veikta Mežaparka estrādes rekonstrukcija, veikti priekšdarbi Pilsētas attīstības departamenta reorganizācijai, rekonstruētas vairākas pašvaldības izglītības iestādes. Tāpat noslēgts līgums par Latgales priekšpilsētas multifunkcionālā kultūras un mākslas centra un daudzstāvu autostāvvietas "park&ride" tehniskā projekta izstrādi, kā arī īstenoti vairāki citi projekti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!