Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK) nākamā gada pilsētas budžetā nevēlētos samazināt pašvaldības sniegto sociālo palīdzību un investīciju programmas, intervijā Latvijas Radio atzina Birks.
Pirmdien pēc Birka sarunas ar premjeru Ivaru Godmani (LPP/LC) konstatēts, ka situācija būs radikāli mainījusies un pašvaldības izdevumu pozīcijas būs ievērojami jāsamazina. Līdz ar to plānots, ka šodien pašvaldības 2009.gada budžets netiks pieņemts un tiks novirzīts atpakaļ skatīšanai Budžeta komisijā.

Birks atzina, ka pagaidām nav zināma konkrēta summa, par kādu būs jāsamazina izdevumi, bet norādīja, ka tā būs "ievērojama" un varētu sasniegt vairākus desmitus miljonus latu.

Birks gan šorīt norādīja, ka nevēlētos samazināt sociālo palīdzību un investīciju programmas.

"Sociālā palīdzība ir pašvaldības galvenā funkcija, jo mums ir jāpalīdz tiem cilvēkiem, kas paši sevi nespēj apgādāt," sacīja Birks, uzsverot arī, ka nevēlētos samazināt investīciju programmas. "Investīcijas nozīmē darbavietu saglabāšanu un jaunu darbavietu veidošanu, kas savukārt nozīmē ienākumus pašvaldības budžetā."

Birks pauda pārliecību, ka pilsētas budžets ir jāsabalansē, taču "pagaidām neko nevar solīt, jo nav zināmas izejas pozīcijas".

"Iespējams, samazināsim arī atalgojuma līmeni, kas ietekmēs visus pašvaldībā strādājošos," sacīja Birks. "Vēl [bijušā Rīgas mēra Gundara] Bojāra valdīšanas laikā tika noslēgts koplīgums ar arodbiedrībām, kas paredzēja četras prēmijas gadā, un pēc likuma šāds koplīgums ir jāpilda."

Birks pauda cerību, ka Saeima veiks atbilstošas izmaiņas darba likumdošanā, lai situāciju varētu mainīt.

Latvijas Lielo asociācijas pārstāvji tiksies ar Godmani, lai pārrunātu makroekonomisko rādītāju samazinājumus, uz kuru pamata pašvaldības varēs pārplānot savus budžetus.

Rīgas mērs pauda pārliecību, ka līdz gada beigām izdosies pārstrādāt un pieņemt pašvaldības 2009.gada budžetu. Ja budžets netiks laicīgi pieņemts, tad janvārī nozarēm būs jāatvēl 1/12 daļa no šā gada izdevumiem, kas var radīt sociālo spriedzi, norādīja Birks. Viņš piebilda, ka nedrīkst apturēt investīcijas programmas, jo tad pašvaldībai būs mazāki ienākumi no nodokļiem un pilsētā veidosies papildu bezdarbs, kas būtu papildu slogs pašvaldībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!