Pašvaldībai piederošās "RSK apdrošināšanas AS" (RSK) dalībnieku pilnsapulcē pirmdien tās kapitāldaļu turētājs, Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK), uzdeva Īpašuma departamenta speciālistiem sagatavot visus nepieciešamos dokumentus un vēstuli tiesībsargājošajām institūcijām, lai celtu prasību pret uzņēmuma bijušajiem valdes locekļiem par nolaidīgu pienākumu pildīšanu.
Birks arī uzdeva Īpašuma departamentam sagatavot vēstules projektu Finanšu un kapitāla tirgus komisijai ar lūgumu apdrošināšanas un pārapdrošināšanas starpnieku reģistrā anulēt ierakstu par SIA "Trīs A brokers" saistībā ar Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas starpnieku darbības likuma 23.panta pirmās daļas pārkāpumu, informēja Birka preses sekretāre Kristīne Liepa.

Jau ziņots, ka RSK darbinieki atklātā vēstulē Birkam norādījuši uz sabojāto uzņēmuma reputāciju un aicinājuši atjaunot pagājušajā nedēļā atlaisto valdi.

Darbinieki vēstulē pauduši uzskatu, ka "absolūti neētiski un neprofesionāli" ir atcelt visu valdi par darījumu, kas noticis 2006.gadā un kura apstākļi nebūt nenorāda uz nosodāmu valdes rīcību, bet gan parāda nesakārtotību likumdošanā, klienta absolūtu neizpratni par brokera funkcijām iepirkumā, kā arī brokera pakalpojumu apmaksas kārtību.

Kā ziņots, saistībā ar izskanējušo informāciju par iespējamo līdzekļu izšķērdēšanu RSK padome pagājušajā nedēļā nolēma atlaist visu uzņēmuma valdi.

Sākot ar 28.aprīli, no amata atcelts RSK valdes priekšsēdētājs Ēriks Gailāns, kā arī valdes locekļi Ineta Rezevska un Jānis Odiņš.

Liepa iepriekš pauda mēra viedokli, ka Rīgas domes struktūrās nedrīkst strādāt cilvēki, kuri, iespējams, apzināti radījuši pašvaldības uzņēmumam zaudējumus, un viņu pēcteča pirmais uzdevums būs nekavējoties atgūt nepamatoti iztērētos līdzekļus.

RSK padomes priekšsēdētājs Aris Lācis (TP) padomes sēdē norādīja, ka "padome netika informēta par RSK darījumiem ar SIA "Trīs A brokers", kā arī netika paskaidrota nepieciešamība izmaksāt atlīdzības. Par nepamatotu maksājumu veikšanu SIA "Trīs A brokers" padome uzzināja tikai no Finanšu un kapitāla tirgus komisijas audita slēdziena. Lai novērstu turpmāku finanšu izšķērdēšanas risku, uzskatu, ka šī valde nevar turpināt darbu".

Padomes sēdes laikā tika pieņemts lēmums atsaukt RSK valdes locekļus no amatiem, sākot ar 28.aprīli. Padome pamatoja šo lēmumu ar valdes locekļu rīcību, kas kaitējusi uzņēmuma finanšu stabilitātei, kā dēļ valde zaudējusi uzticību.

Tāpat sēdē tika pieņemts lēmums par valdes locekli ievēlēt Aivaru Neimani, nosakot viņa pilnvaru termiņu uz trīs gadiem no šā gada 28.aprīļa līdz 2012.gada 27.aprīlim, kā arī RSK statūtos paredzēt, ka uzņēmuma valdē ir tikai viens valdes loceklis.

RSK padomes locekļi arī vienojās lūgt uzņēmuma akcionāru sapulcei saskaņā ar Komerclikuma 172.panta pirmo daļu vērsties tiesībsargājošās iestādēs ar lūgumu celt prasību pret uzņēmuma valdi par pienākumu nolaidīgu pildīšanu, kā dēļ uzņēmumam nodarīts būtisks kaitējums.

Partijas "Jaunais laiks" (JL) Rīgas domes frakcijas deputāti vērsušies Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu pārbaudīt RSK padomes atbildību lietā par gandrīz 0,5 miljonu latu iespējamo izšķērdēšanu.

"Lai arī RSK padome ir atlaidusi uzņēmuma valdi, atklāts paliek jautājums par pašas padomes atbildību šajā lietā, jo likums skaidri nosaka, ka padome uzrauga valdes darbu. Mēs uzskatām, ka padome ir līdzatbildīga šajā lietā un Rīgas mēram tā ir jāatlaiž," sacīja JL frakcijas vadītājs Olafs Pulks.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijai ir aizdomas, ka Rīgas pilsētas pašvaldībai piederošā RSK, slēdzot apdrošināšanas līgumu ar SIA "Rīgas satiksme", ir izšķērdējusi gandrīz 0,5 miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!