Portugāles inspektori uz sūtījuma saiņa no ASV atklājuši mazo stropa vabolīti, kas ir ļoti bīstama bišu saimēm un kuras izplatīšanās Eiropā var nodarīt lielus zaudējumus biškopībai.
Eiropas Savienības (ES) fermeru apvienība COPA/COGECA paziņojumā Latvijas Biškopības biedrību (LBB) informējusi, ka tiks novērots, vai kaitēklis neizplatās, aģentūru LETA informēja biedrības vadītājs Armands Krauze.

Līdz šim Eiropā, tostarp Latvijā, minētais kaitēklis nav konstatēts.

Mazās stropa vabolītes dzimtene ir Dienvidāfrika. 1998.gadā šis kukainis ievests un atklāts ASV, Floridā. Pašlaik vabole ir izplatīta gandrīz visos ASV štatos un Kanādā, kur tā biškopjiem nodarījusi vairāku miljonu dolāru lielus zaudējumus. 2002.gadā šis kaitēklis konstatēts arī Austrālijā.

LETA jau ziņoja, ka galveno ļaunumu gan nodara nevis vabole, bet gan tās kāpuri, kuri tiek iekšā bišu stropos un izplata fosfora savienojumu kumafosu, kas ar laiku var iznīcināt visu bišu saimi.

Pēc Krauzes teiktā, mazā stropu vabolīte var izdzīvot arī Latvijas apstākļos. Kaitēkļa kūniņa var būt uz jebkura sūtījuma - augļu kastes, automašīnas vai cita preču iesaiņojuma. Piemēram, ja saini ieved Rīgas lidostā vai ostā, apdraudētas ir dravas apmēram astoņu kilometru rādiusā - tik tālu vaboles lido.

"Ceru, ka Pārtikas un veterinārais dienests jau ir informēts par šo gadījumu Portugālē un visi uz robežas strādājošie inspektori arī ir informēti un spēj atpazīt kaitēkli, jo ziņojums ir izsūtīts visu dalībvalstu brīdinājumu sistēmām," sacīja LBB vadītājs.

Pārtikas un veterinārā dienesta Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere aģentūrai LETA sacīja, ka sanitārie robežinspektori uz robežas pārbauda to kravu iepakojumus, kuras tiek vestas no ASV un Kanādas, tādēļ, ja uz tiem būtu kaitēkļi vai kaut kas, kas liecinātu, ka šie kaitēkļi tur ir, inspektori kravu aizturētu.

Dienesta pārstāve atzīst, ka ES darbojas ātrās paziņošanas sistēma "EuroPhyt", caur kuru tiek izziņota visa informācija par konstatētiem karantīnas kaitēkļiem, kam būtu īpaši jāpievērš uzmanība, taču pašlaik šajā sistēmā par atklātām stropa vabolītēm informācijas nav. Ja šī situācija būs pietiekami bīstama, Eiropas Komisija būs tā, kura pieņems lēmumu par importa ierobežojumu vai noteiks pastiprinātu kontroli uz ES robežas, piebilst Meistere.

Latvijā informācijai par šiem kaitēkļiem līdzi seko Valsts Augu aizsardzības dienests. Ja no šā dienesta tiks saņemta informācija, ka minēto kaitēkļu dēļ ir kā īpaši jāpārbauda kravas, tad Sanitārā robežinspekcija nekavējoties to darīs zināmu inspektoriem.

Biškopji uzskata, ka ir jādara viss iespējamais, lai novērstu kaitēkļa ievešanu Latvijā, jo pretējā gadījumā biškopji var ciest tikpat ievērojumus zaudējumus kā 1976.gadā, kad Latvijā tika konstatēta varroze.

LETA jau ziņoja, ka varroze ir ērce, kas dzīvo uz bitēm un sūc to asinis, tādējādi bišu saime var aiziet bojā. Tā ir vienīgā bišu slimība, pret kuras izplatību pasākumi ir jāveic katru gadu. Šī slimība ir izplatīta visā pasaulē, to iespējams ierobežot, bet ne pilnībā apkarot.

Latvijā, pēc pēdējiem datiem, ir 54 000 bišu saimju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!