Foto: morgueFile
Veselības inspekcija (VI) oktobrī Rīgas publiskajā ūdens apgādes sistēmā ņemto karstā ūdens paraugu laboratoriskajā pārbaudē nav konstatējusi bīstamās "leģionāru slimības" ierosinātāju "legionellas pneumophila", portālu "Delfi" informēja VI sabiedrisko attiecību speciāliste Dagnija Būmane.

Paraugi ņemti Rīgas pilsētas publiskā ūdens apgādes sistēmā ar saslimšanas gadījumiem nesaistītos paaugstināta inficēšanās riska objektos - ēkās, kurās saimnieciskās darbības rezultātā ir liels klientu pieplūdums un notiek ūdens aerosola veidošanās (peldbaseini, pirtis u.tml.), kā arī daudzstāvu dzīvojamo māju dzīvokļos.

VI turpinās monitorēt legionellu klātbūtni karstā ūdens apgādes sistēmās.

Legionelu baktērijas ir sastopamas upēs un ezeros, kā arī mākslīgās ūdens sistēmās – karstajā un aukstajā ūdenī, kā arī aplikumos ūdens uzglabāšanas tvertnēs, tostarp ēku ventilācijas sistēmu dzesēšanas torņos, cauruļvados, krānos un dušas uzgaļos.

Baktērija var izdzīvot zemā temperatūrā, atrodoties ūdenī rezistentā stāvoklī, tā vairojas + 20 līdz + 45 grādu pēc Celsija temperatūrā stāvošā ūdenī un bioplēves aplikumos uz cauruļvadu un dušas galviņu iekšējām virsmām. Baktērijas iet bojā, paaugstinoties ūdens temperatūrai virs +50, + 60 grādu temperatūrā.

Inspekcija atgādina, ka inficēties ar legionelozi nevar, dzerot ūdeni vai tajā peldoties un mazgājoties vannā. Saslimt var, baktērijai nokļūstot cilvēka plaušās– ieelpojot ar baktērijām piesārņotas ūdens daļiņas (aerosolu), kas rodas, lietojot dušu, virpuļvannu vai no gaisa ventilācijas un kondicionēšanas sistēmām, kā arī aizrijoties ar ūdeni un tādā veidā tam nokļūstot plaušās.

Jau vēstīts, ka šogad ar "leģionāru slimību" Rīgā saslima vairāki desmiti cilvēku un slimības izraisītājs tika atklāts vairāku daudzdzīvokļu māju ūdensvados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!