Foto: LETA

Proporcionāli sieviešu ieguldījums Latvijas politikā ir nozīmīgs, tomēr, lai panāktu dzimumu līdztiesību, ir jāizskauž stereotipi sabiedrībā, Pasaules sieviešu politisko līderu samitā uzsvērusi Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

Lai gan Latvijā sieviešu skaits politikā proporcionāli ir salīdzinoši neliels, sievietes arvien bijušas svarīgos amatos, tostarp Valsts prezidenta, Ministru prezidenta un Saeimas priekšsēdētāja amatā. Tāpat Saeimā sievietes vada komisijas un politiskās frakcijas, atzīmējusi Mūrniece.

Uzrunājot samita dalībnieces sesijā par sieviešu lomu politikā, Mūrniece sacījusi, ka sabiedrībā aizvien dominē stereotips, ka sievietēm vairāk laika jāpavada mājās, audzinot bērnus un rūpējoties par ģimenes pavardu, kamēr vīrieši tiek uzskatīti par galvenajiem naudas pelnītājiem. Un, lai panāktu reālu dzimu līdztiesību, ir jāizskauž stereotipi sabiedrībā.

"Tomēr situācija mainās, un jaunieši no šiem novecojušajiem stereotipiem jau atraisās. Latvijā 65% no universitāšu absolventiem ir sievietes. Izglītība cilvēkus mudina kļūt arvien aktīvākiem, iesaistīties politikā," akcentējusi Saeimas priekšsēdētāja, piebilstot, ka Latvija neatbalsta kvotu sistēmu dzimumu līdztiesības veicināšanai.

Saeimas priekšsēdētāja no 27. līdz 30. novembrim uzturas Islandes galvaspilsētā Reikjavīkā, kur piedalās Pasaules sieviešu politisko līderu samitā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!