Foto: Publicitātes foto

Kalnciema pagasts ir neliela apdzīvota vieta, 25 kilometrus no Jelgavas uz leju pa Lielupi. Ik gadu, sākoties makšķerēšanas sezonai, upes krastos šeit ir vairāk makšķernieku nekā dažā labā festivālā. Arī ciema iedzīvotāju zemes un mājas ir cieši saistītas ar Lielupes akvatoriju, un pat Google kartē redzams, cik daudz te nelielu ūdenstilpņu. Tieši šī iemesla dēļ Kalnciema pagasta iedzīvotāji ceļ trauksmi par ieceri jau drīzumā te atklāt akumulatoru pārstrādes rūpnīcu, kas, pēc aktīvistu domām, var ietekmēt cilvēku veselību un piesārņot apkārtni. Uzņēmējs, gan ir pretējās domās – izpildot visas prasības, rūpnīcas darbība neradīs skādi nedz iedzīvotājiem, nedz videi, kam piekrīt arī vietvara. Vairāk nekā piecus gadus ieilgušo ķīviņu, kas ir paguvis iziet cauri trīs tiesu instancēm, šķetināja portāls "Delfi".

Ar uzsaukumu "kliedziens pēc palīdzības no Kalnciema pagasta iedzīvotājiem" pie portāla "Delfi" vērsās Jelgavas novada domes deputāte Irina Dolgova, kuru 2017. gadā ievēlēja no "Saskaņas" saraksta. Politiķe ar domubiedriem vēlas pievērst plašākas sabiedrības uzmanību akumulatoru pārstrādes rūpnīcas būvniecībai, kuru Kalnciema pagastā īsteno SIA "EcoLead" (iepriekš SIA "East-West Finances").

Iedzīvotāji bažījoties, ka rūpnīcai izvēlētā vieta – pagasta centrs – nav piemērota šāda veida uzņēmējdarbības veikšanai, jo blakus atrodas dzīvojamās mājas, skolas un bērnudārzi. Vienlaikus iedzīvotājus satrauc, ka rūpnīca radīs negatīvu ietekmi uz cilvēku veselību, kā arī uzņēmums piesārņos blakus esošo Lielupi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!