Foto: F64
Bīstamo ēku sarakstu papildinājusi arī Grāmatvedības un finanšu koledžas filiāle Limbažos, Cēsu ielā 28, informēja Būvniecības Valsts kontroles birojā (BVKB).

Tajā skaidroja, ka birojs ar lēmumu liedzis ekspluatēt ēkas 4.stāva telpas nr.33 līdz nr.38 kā arhīvu. BVKB pārbaudē konstatēja, ka telpas tiek ekspluatētas neatbilstoši tehniskās inventarizācijas lietā norādītajiem telpu izmantošanas veidam, tādejādi patvaļīgi ierīkojot arhīvu un palielinot slodzes, kamdēļ ēkas sienās parādījušās plaisas.

"Ēkas īpašnieks ir detalizēti informēts par konstatētajiem pārkāpumiem un nepieciešamību tos novērst, jo saskaņā ar normatīvo aktu regulējumu ēkas īpašnieks nes pilnu atbildību par ēkas ekspluatāciju un cilvēku drošību, kas tajā uzturas," norādīja birojā, sīkāk par konstatētajiem pārkāpumiem aicinot vērsties pie konkrētās ēkas īpašnieka.

Vienlaikus BVKB atgādināja, ka ēka ir vienota konstrukcija, un, ja problēmas radušās vienā tās daļā, tas nākotnē var ietekmēt arī pārējās ēkas stiprību, tāpēc birojs digitālajā kartē, kurā iespējams iepazīties ar Latvijā ekspluatēto publisko ēku stāvokli, norāda visu objektu sarkanu, tādejādi motivējot ēkas īpašniekus uzlabot ēkas drošību iespējami ātri.

Patlaban visā Latvijā par bīstamām atzītas kopumā deviņas ēkas - biroju ēka Cēsīs, Pļavas ielā 5 un Bērnu mūzikas skola Lielajā Kalēju ielā 4, Cēsīs, tāpat arī tirdzniecības centrs Siguldā, Leona Paegles ielā 3 un četras ēkas Rīgā - Rīgas pilsētas Pļavnieku ģimnāzija, Rīgas cirka ēka, Latvijas Biznesa koledžas ēka un nams Vecrīgā - 11. novembra krastmalā 29.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka BVKB izveidojis pārbaudīto publisko ēku digitālo karti, lai ikvienam Latvijas iedzīvotājam būtu iespēja iepazīties ar Latvijā ekspluatēto publisko ēku stāvokli.

Ēku vērtējumam kartē izmantots tā saucamais "luksofora principu" - visi objekti kartē ir trīs krāsās - zaļā, dzeltenā un sarkanā. Ar zaļu krāsu atzīmētās ēkas ir teicamā vai labā stāvoklī, un tās var droši ekspluatēt, ar dzeltenu - ēkas, kas ir sliktā stāvoklī, un to drošība jāuzlabo, bet ar sarkanu - bīstamie objekti, kas nav droši cilvēkiem, tāpēc to ekspluatācija pilnībā vai daļēji jāpārtrauc.

BVKB darbu sāka 2014. gada 1. oktobrī līdz ar jaunā Būvniecības likuma spēkā stāšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!