Foto: Saeimas administrācija

Saeimas deputāte Inga Bite (RP) ir izvirzījusi "priekšnoteikumus", lai turpinātu darbu Reformu partijā (RP) un tās frakcijā pēc atgriešanās no bērna kopšanas atvaļinājuma.

Līdz ar bērna piedzimšanu Bite zaudēja vietu Saeimas prezidijā, radot runas par iekšējām cīņām RP. Tagad publiski izskanējušas runas, ka Bite varētu pievienoties apvienībai "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, kura to varētu izmantot, lai vairotu savu pārstāvniecību valdībā, pārdalot RP amata vietas.

Bite sacīja, ka atkarībā no izvirzīto nosacījumu izpildes pēc atgriešanās no bērna kopšanas atvaļinājuma viņa "skatīsies, vai būs iespējams turpināt darboties RP Saeimas frakcijā". Bites bērna kopšanas atvaļinājums turpināsies līdz 31.martam.

"Šobrīd nekādu lēmumu par partijas piederības maiņu neesmu pieņēmusi. Ceru uz pozitīviem pārmaiņu procesiem RP iekšienē un iespējamību pilnvērtīgi pēc būtības strādāt RP frakcijā," apgalvoja Bite.

RP frakcijā bijušas pārrunas ar Biti, taču tajās nav pārrunāti kādi priekšnosacījumi, sacīja RP Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Edmunds Demiters. Viņš skaidroja, ka gan ar Biti, gan citiem RP deputātiem turpināsies sarunas par to, kādas ir katra vēlmes un kā politiķi redz savu turpmāko darbu frakcijā.

Frakcijas priekšsēdētāja vietniekam nepastāv bažas, ka kāds no deputātiem varētu pamest RP frakciju. Vaicāts, vai RP nebaidās zaudēt kādu ministra posteni Bites aiziešanas gadījumā, Demiters atbildēja, ka līdz aprīlim vēl ir laiks sarunām. Sīkākus komentārus par šo jautājumu viņš varētu sniegt tuvākajās dienās, skaidroja politiķis.

Kā akcentēja politiķe, partijas reitings parāda, ka RP vēlētāji nav sagaidījuši no saviem pārstāvjiem cerēto rīcību. Līdzīgs noskaņojums valdot arī daudzu partijas biedru vidū. "Uzskatu, ka partijas uzdevums pārmaiņu procesā ir nodrošināt caurspīdīgumu, rēķināties ar visiem iesaistītajiem un efektīvi izmantot cilvēkresursus," pauda Bite, uzskaitot vairākas jomas, kurās jāveic izmaiņas.

Pēc Bites vārdiem, politiskajam spēkam nepieciešams atgriezties pie dotā solījuma īstenot savādāku - vēlētājiem saprotamu - politiku, kurā galvenā loma ir sabiedrības interesēm, nevis aizkulišu sarunām un vēlmēm ieņemt noteiktus amatus.

"No formālas demokrātijas, kurā partijas frakcija, valde, dome vai kopsapulce tikai apstiprina lēmumus, kas jau iepriekš tikuši sagatavoti un pārliecinoši prezentēti, īstenot demokrātiju pēc būtības, ne tikai uzklausot, bet arī ieklausoties un ņemot vērā dažādus viedokļus, kā arī meklējot kompromisus," kā vienu no priekšnosacījumiem minēja Bite.

Ar visaptverošas aptaujas palīdzību un plašām debatēm pēc būtības partijas biedru vidū ir jāapspriež partijas ideoloģiskais pozicionējums, ņemot vērā patiesā vairākuma, nevis skaļākā vai ietekmīgākā mazākuma intereses. Nepieciešams pilnvērtīgi izmantot partijas nodaļās un darba grupās strādājošo aktīvo cilvēku zināšanas, tādējādi nodrošinot arī plašāku sabiedrības interešu pārstāvību, uzskata politiķe.

"Saprotot, ka noteiktu amatu ieņemšana nozīmē ne tikai priekšrocības, bet arī atbildību un konkrētu proaktīvu rīcību sabiedrības labā, kas prasa visu pieejamo laiku un spēkus, īstenot publiski pausto apņemšanos vienam cilvēkam ieņemt tikai vienu amatu vienlīdzīgi attiecībā pret visiem, nevis tikai partijas vadītāju," norādīja Bite.

"2013.gadu Reformu partija ir sākusi, apņemoties veikt būtiskas gan strukturālas, gan cita veida pārmaiņas partijas iekšienē. Pilnībā atbalstu pārmaiņu nepieciešamību un uzskatu, ka šis ir pēdējais brīdis, kā komandai sākt aktīvi darboties pie vēlētājiem doto solījumu izpildes," savā paziņojumā uzsvēra deputāte.

Bite izteicās, ka spekulācijas par viņas partijas piederības maiņu novēršot uzmanību no galvenā - visu koalīciju veidojošo partiju uzdevums ir strādāt tām atvēlēto laiku kopīgu mērķu sasniegšanai, nevis turpināt iekšējas cīņas par ietekmes sfērām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!