Foto: stock.xchng
Netipiski siltās ziemas dēļ vairāku biškopju saimēs novērota bišu izlidošana, atzina Latvijas Biškopības biedrības izpilddirektore Rita Bartuševica.

"Bitenieki ir stipri norūpējušies par netipiski silto ziemu. Bites neguļ, un bitenieki sūdzas, ka bites sākušas izlidot. Tas nozīmē, ka daudzas saimes vispār nepārziemos un daudzi stropi pavasarī būs tukši," sacīja Bartuševica.

Viņa atzina, ka profesionālajiem biškopjiem bites pārziemojot labāk, savukārt nepieredzējušiem biškopjiem, kuri "strādā pēc grāmatas" un rudenī pārcentušies ar stropu siltināšanu, rodas lielas problēmas, un pavasari bites varot nesagaidīt.

Jautāta par medus cenu tendencēm gada nogalē, biškopības biedrības vadītāja sacīja, ka tās saglabājas piecu līdz sešu latu līmenī par vienu kilogramu.
"Medus cena turas rudens līmenī, un domājams, ka arī jaunajā gadā tās nemainīsies. Pieprasītākais ir viršu, griķu, liepu medus. Tagad pirms svētkiem ļoti pieprasa arī ziedputekšņus, ziedputekšņus medū, bišu maizi, dažādu ogu un riekstu maisījumus medū, kā arī, protams, vaska sveces un vaska eglīšu mantiņas," sacīja biškope.

Latvijas Biškopības biedrība apvieno 2027 biedrus - lauksaimniekus, kas nodarbojas ar biškopības produkcijas ražošanu, kā arī pārstāv citas lauksaimniecības nozares. Atkarībā no laika apstākļiem gadā Latvijā tiek ievāktas aptuveni 700 līdz 2000 tonnas medus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!