Foto: LETA

Deputātu bloka "Rīgai!" pārstāvjiem, domniecei Baibai Brokai un "Saskaņas" frakcijai neierodoties Rātsnamā, atcelta šodienas vakarā paredzētā Rīgas domes sēde, kurā bija plānots uzticības balsojums Rīgas domes priekšsēdētājam Oļegam Burovam (GKR).

Manot, ka sēdē nav reģistrējies kvorums jeb 31 deputāts, Burovs piedāvāja kā pirmo sēdes darba kārtības punktu izskatīt jautājumu par pašvaldības saistošo noteikumu precizēšanu, kas regulē sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rīgā.

Priekšlikums sēdē reģistrējušos deputātu skaitu nepalielināja, līdz ar to pēc piecu minūšu gaidīšanas Rīgas mērs pulksten 17.35 domes sēdi pasludināja par nenotikušu.

Sēžu zālē atradās Neatkarīgo deputātu frakcijas (NDF) domnieki, kā arī opozīcijas deputāti, taču tā kā viņi nereģistrējās dalībai sēdē, kvorums netika nodrošināts. Kopumā dalībai sēdē reģistrējās tikai 10 domnieki.

Pēc nenotikušās sēdes Burovs aicināja žurnālistus uz preses konferenci, lai skaidrotu kvoruma nesasniegšanas iemeslus.

"Protams, politika ir kompromisa māksla, bet katram kompromisam ir kaut kādas robežas. Ir cena un ir lietas, uz ko partija "Gods kalpot Rīgai" ir gatava un ir lietas, uz ko nav," skaidroja Burovs.

Viņš pauda, ka ar deputātu bloku "Rīgai!" tika panākta vienošanās, kur vakanto domes priekšsēdētāja vietnieka amatu ieņemtu Druvis Kleins, kurš vienlaikus būtu arī uzņēmuma "Rīgas satiksme" kapitāldaļu turētājs. Tanī pat laikā par Rīgas brīvostas valdes locekli kļūtu Oskars Putniņš, savukārt RD Pilsētas attīstības komiteju vadītu Baiba Broka.

"Pēc diskusijām par koalīcijas līguma projektiem, kurās iesaistījās arī Andris Ameriks un Nils Ušakovs, vienojāmies gandrīz par visiem jautājumiem. Nepiekritām priekšlikumam, ka "Saskaņa" atkal atbildētu par Rīgas Tūrisma Attīstības Biroju (RTAB), jo to labāk būtu atstāt "Gods kalpot Rīgai" pārraudzībā," skaidroja mērs. "Tāpat nepiekritām pēc 2020. gada pilsētas budžeta apstiprināšanas izveidot trešo vicemēra amata vietu Sandrim Bergmanim ("Saskaņa"), jo pirms budžeta izskatīšanas šādu soli spert būtu pāragri."

Burovs arī skaidroja, ka "Gods kalpot Rīgai" nepiekrita priekšlikumam uzņēmumu SIA "Rīgas meži" līdz nākamā gada 1. janvārim, kad par pašvaldību kapitālsabiedrībām atbildēs pašvaldības izpilddirektors Juris Radzevičs, nodot Kleina pārraudzībā.

"Piedāvājām pārrunas par trešā vicemēra amata izveidošanu un iecelšanu uzsākt pēc budžeta pieņemšanas, kā arī atlikt atbildības sadalījumu par pašvaldības kapitālsabiedrībām, izņemot "Rīgas satiksmi" - piedāvājām vienoties par šo jautājumu līdz šī gada 31. decembrim," frakcijas viedokli pauda Burovs.

Burovs piebilda, ka "mūsu partneri šim priekšlikumam nepiekrita, kā rezultātu jūs redzat - sagaidām domes sēdi ar desmit reģistrētiem deputātiem un tukšām pozīcijas vietām".

"Rīt ir sasaukta kārtējā domes sēde. Frakcija vienojās sēdi sasaukt nevis pulksten 9, bet pulksten 13. Es gan uzskatu, ka tas neko nemainīs. Ja rīt situācija būs tāda pati, tad es domāju, ka šajā sasaukumā tā būs pēdējā domes sēde," teica Burovs.

Preses konferenci viņš noslēdza, atgādinot, ka "Gods kalpot Rīgai" nebaidās no ārkārtas vēlēšanām un "labāk iet tā, nekā mocīties".

Pirms preses konferences Jaunās konservatīvās partijas frakcijas vadītājs Andis Ozols žurnālistiem pieļāva, ka neatnākšana uz domes sēdi var būt kā "cenas uzsišanas" veids koalīcijas veidošanas sarunās un ka RD opozīcija ārkārtas vēlēšanas redz kā vienīgo saprātīgo risinājumu.

"Mums nav skaidrs deputātu bloka "Rīgai!" nostāja, kas mainās ik pa stundai. Ja viņi iepriekš bija dedzīgi ārkārtas vēlēšanu atbalstītāji, tad jau vakar viņi atbalstīja esošo koalīciju, bet šodien atkal ir mainījuši viedokli," piebilda Ozols.

Bloka "Rīgai!" pārstāvis Putniņš aģentūrai LETA pauda, ka dienas laikā parādījās nesaprotami nosacījumi, kas paredzēja deputātu blokam "Rīgai!" uzticēt "smagākās" domes kapitālsabiedrības - SIA "Rīgas satiksme" un AS "Rīgas Centrāltirgus".

Viņš sacīja, ka koalīcijas izveide nav viegls jautājums un, nolemjot tajā strādāt, jābūt pilnīgi skaidram, ko atvēlētajā sasaukuma laikā būs iespējams izdarīt. Tāpat jābūt arī stabilai komandai, ar ko kopā strādāt.

"Mums šaubas ir par to otru, jo sākotnēji bijām vienojušies par vienu jomu sadali, bet pēkšņi parādījās punkts, ka mums grib uzticēt arī Centrāltirgu. Ņemot vērā to, kas šajās abās kapitālsabiedrībās notiek, tas ir mazliet nekorekti, ka visu mēģina uzvelt mums," sacīja Putniņš.

Viņš norādīja, ka ar "Saskaņas" frakciju neierašanās uz sēdi nebija saskaņota. Tāpat Putniņš sacīja, ka bloks vēl tikai lems, vai rītdien ierasties uz otru ārkārtas sēdi.

Šī ir pirmā Rīgas domes sēde, kura nav notikusi kvoruma trūkuma dēļ. Ja notiks vēl divas šādas sēdes, tas var kalpot par pamatu rosināt Rīgas domes atlaišanu.

Šovakar domniekiem darba kārtībā bija iekļauts jautājums arī par jauna vicemēra izraudzīšanos, par jauna pārstāvja ievēlēšanu Rīgas brīvostas valdē, kā arī jautājums par atkritumu apsaimniekošanu regulējošajiem saistošajiem noteikumiem.

Kā vēstīts, cenšoties nodrošināt koalīcijai vairākumu, mēra partija "Gods kalpot Rīgai" (GKR) veda sarunas ar deputātu bloku "Rīgai!" un deputāti Broku.

Ceturtdienas pusdienlaikā "Rīgai!" pārstāvji pauda, ka atbalstīs Burova palikšanu mēra amatā un vicemēra amatam virzīs deputātu Druvi Kleinu. Aptuveni stundu vēlāk viņi paziņoja, ka vēl tomēr svārstās, vai atbalstīt Rīgas domes priekšsēdētāja palikšanu amatā.

Lai gan sākotnēji bloka vadītājs Putniņš sacīja, ka tas ir nosliecies par labu Burova atbalstīšanai, sazvanoties ar kolēģiem esot konstatēts, ka koalīcija tomēr nav gatava atbalstīt visas bloka virzītās iniciatīvas.

"Piemēram, mēs vēlamies izveidot demogrāfijas lietu komisiju, bet Burovs vēl nav skaidri pateicis, vai tiešām tam piekrīt," sacīja Putniņš. Līdz ar to bloka pārstāvji norādīja, ka vēl vērtēs, vai ceturtdien vispār sēdē piedalīties un balsot, tādējādi atbalstot Burova palikšanu amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!