Foto: LETA
Pašvaldības nevarēs noteikt lētākas sabiedriskā transporta biļetes, kā vienīgo kritēriju minot tikai iedzīvotāju dzīvesvietu, paredz Saeimā ceturtdien, 7.novembrī, otrajā lasījumā pieņemtie grozījumi Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā.

Par šo lēmumu jau prieku paudusi "Vienotība", kuras frakcija šos grozījumus likumā parlamentā virzījusi, bet Rīgas mērs un galvaspilsētas diferencētās braukšanas maksas idejas "kūrētājs" Nils Ušakovs (SC) jau paspējis paziņot, ka "Vienotība" ir uzsākusi karu pret rīdziniekiem.

Ceturtdien Saeimā akceptētais likumprojekts arī paredz izveidot vienotu sabiedriskā transporta pakalpojumu sistēmu, portāls "Delfi" uzzināja Saeimas preses dienestā.

Par likumprojektu atbildīgās Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš norādījis, ka pašlaik likums pašvaldībām atļauj noteikt lētākas biļetes iedzīvotājiem sabiedriskajā transportā, ja pārvadātājam ar šo atvieglojumu noteikšanu radītos zaudējumus pilnībā kompensē no pašvaldības budžeta. Taču grozījumi papildina likumu ar jaunu noteikumu, paredzot, ka braukšanas maksas atvieglojumu vienīgais kritērijs nedrīkst būt personas deklarētā dzīvesvieta.

Grozījumi arī noteiks sabiedriskā transporta padomi, kurā strādās 10 locekļi - pieci satiksmes ministra iecelti pārstāvji un pieci attiecīgo plānošanas reģionu attīstības padomju deleģēti pārstāvji pa vienam no katra plānošanas reģiona.

Likumprojekts paredz, ka par 2012. un 2013.gadu pārvadātājam ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu saistītos zaudējumus reģionālo vietējās nozīmes maršrutu tīkla maršrutos kompensē no valsts budžeta. Likumprojektu sagatavojusi Tautsaimniecības komisija un tā norāda, ka vienota maršrutu tīkla pārzināšana ļaus izveidot vienotu un izmaksu efektīvu reģionālās nozīmes maršrutu tīklu. Grozījumi arī sabalansēs pārvadājumu apjomu ar valsts budžetā pieejamo finansējumu.

Plānots, ka likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas un grozījumi Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā Saeimai vēl jāskata trešajā galīgajā lasījumā.

Savukārt Ušakovs paziņojumā presei norāda, ka "Rīgas satiksmes" sabiedriskā transporta pakalpojumu pašizmaksa ir noteikta atbilstoši Valda Dombrovska ( V) vadītā Ministru kabineta noteikumiem, kas izdoti 2012.gadā.

Saeimai nav nekāda pamatojuma neļaut pašvaldībai noteikt tarifu, kas ir vienāds ar pašizmaksu. Tāpat nevar aizliegt pašvaldībai piemērot atlaides saviem iedzīvotājiem, uzsver Rīgas mērs.

Saeimas deputātiem arī esot jāsaprot, ka viņu lēmuma dēļ var ciest ari citu pašvaldību iedzīvotāji, jo atlaides sabiedriskajā transportā ir arī citur, kā, piemēram, bezmaksas transports siguldiešiem.

"Tā vietā, lai meklētu finansējumu, kā atlaides piemērot arī citiem Latvijas iedzīvotājiem, kas apmeklē galvaspilsētu un lieto Rīgas sabiedrisko transportu, valdošā koalīcija karo pret rīdzinieku interesēm un pārkāpj pašvaldības tiesības," norāda Ušakovs.

"Taču Rīgas dome tik un tā atradīs tiesiskus risinājumus, lai rīdzinieki saņemtu sabiedriskā transporta biļešu atlaides, kā esam solījuši," uzsver Rīgas mērs.

Tikmēr "Vienotība" uzsver, ka Satversmē noteiktais vienlīdzības princips liedz valsts un pašvaldību institūcijām izdot tiesību normas, kas bez saprātīga pamata pieļauj atšķirīgu attieksmi pret personām, kuras atrodas vienādos un pēc noteiktiem kritērijiem salīdzināmos apstākļos. Taču Rīgas dome, pieņemot lēmumu noteikt atšķirīgu braukšanas maksu sabiedriskajā transportā rīdziniekiem un Rīgā nedeklarētajiem iedzīvotājiem, pārkāpusi Satversmes 91.pantu, kas nosaka, ka cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas.

Kā debatēs skaidrojusi deputāte, Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne ( V), šajā gadījumā cilvēkiem, kuri nav deklarēti galvaspilsētā, tiek būtiski ierobežota pārvietošanās un dzīvesvietas izvēles brīvība, neskatoties uz to, ka šīm personām Rīgā var piederēt nekustamais īpašums, par kuru tiek maksāts nekustamā īpašuma nodoklis un tādējādi sniegts finansiāls ieguldījums pilsētas infrastruktūras attīstībā.

"Tas ir Ušakova kunga un Amerika kunga boļševisma princips. RD rīkojas līdzīgi Krievijas Padomju sociālistisko federatīvo republiku Tautas komisāru padomēm, kas noteica pilsoņu pierakstu pilsētās," domes lēmumu vērtēja deputāte. "Ar šo propisku esam dzīvojuši 50 okupācijas gadus, taču tagad esam civilizēta Eiropas Savienības dalībvalsts," debatēs pauda Čepāne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!