Foto: DELFI
Laikraksta “Diena” patiesie īpašnieki laikā no 2008. gada līdz 2010. gadam, izmantojot avīzi, mēģināja manipulēt ar sabiedrības domu, taču mēģinājums nebija veiksmīgs, pirmdien tā dēvētās oligarhu lietas parmalentārās izmeklēšanas komisijas sēdē sacīja bijušais laikraksta galvenais redaktors Guntis Bojārs.

Bojārs sacīja, ka “lielā mērā šie kungi gribēja atriebties, tas bija tāds kā atriebības projekts”. “Kad “Dienas” koncerns bija absolūtos mīnusos radās iespēja avīzi nopirkt un es teiktu, ka bija nesavienojami uzdevumi – radīt ideoloģiju, izkvēpināt Ēlertes garu un vēl pelnīt ar to avīzi. Rezultātā nesanāca nekas,” sacīja Bojārs, atminoties, ka laikraksts bija publicējsi bildes ar Lembergu, kurš saslēgts rokudzelžos. “Mazi, aizvainoti puišeļi,” sacīja Bojārs.

Bijušais "Diena" galvenais redaktors un tagadējais LTV žurnālists Guntis Bojārs, runājot par mediju ietekmēšanu, atbildēja arī uz deputātu jautājumiem, par Šķēles, Šlesera un Aivara Lemberga lomu laikrakstā laikā no 2008. gada līdz 2010. gadam. Bojārs sacīja, ka, strādājot laikrakstā, viņš nav ticies ar šīm personām. "Es neesmu redzējis viņus arī "Dienas" telpās," teica Bojārs.

Komisijas sēdē Bojārs atsauca atmiņā epizodi, kad 2010. gadā 5. jūlijā laikrakstā "Diena" bijis publicēts analītisks raksta "Digitālgeita 2", kurš atspoguļojis atskatu uz ""digitālgeitas" skandālu. Raksts vedinājis uz to, ka Šlesers savienojumā ar Gulbi, iespējams, iesaistījies afērā, lai uzņēmums dabūtu valsts pasūtījumu. Rakstā izgaismojušās konkrētas personas un pēc raksta laikrakstā sākušās lielas pārmaiņas. "Dienu" tiesā iesūdzējis gan LNT, gan "Lattelecom".

Nedēļu pēc raksta publicēšanas redakcijā nomainījsusies vadība un valde. Par galveno redaktoru kļuvis Sergejs Ancupovs. Bojārs kļuvis par "Dienas Mediji" galveno redaktoru, bet Ancupovs par laikraksta "Diena" galveno redaktoru.

"Laikrakstā bija sajūta, ka laikrakstā nomainījās vara. Jo pirms tam bija sajūta, ka Lembergs pieskata laikrakstu, bet tajā laikā sajūta bija tāda, ka varu pārņēma Šķēle. Bija vairāk fona informācija, ka Ancupova kandidatūra ir Mārča Bendika, kas bija Šķēles cilvēks, kandidatūra," sacīja Bojārs.

"Man šķiet, ka tas bija viens punkts, kad kas kuram zvanīja un teica: "Tu, Aivar, netiec galā, tāpēc mēs pārņemam "Dienas" saimniecību"," atminējās Bojārs,

Par valdes priekšsēdētāju tad kļuvis Uldis Salmiņš. "Sākās tāda šļura, jo redakcija īsti nepieņēma Ancupovu, kurš bijia drastisks un uzskatīja, ka jābūvē citas vērtības, ka liberālisms jāizmēž laukā," sacīja žurnālists. Tad Bojārs sapratis, ka viņa pilnvaras pieauj galveno redaktoru atlaišanu, un atlaidis Ancupovu.

Pēc tam nāca "Šlesera laiki", un Bojārs sapratis, ka "sēž uz čemodāniem". Tajā brīdī uzradies Viesturs Koziols. "Sajūtas liecinājušas, ka pie varas laikrakstā nācis Šlesers. Koziols atšķirībā no iepriekšējiem bija progresīvs un vēlējies attīstīt avīzi un nekādas tiešas ietekmes uz medija saturu nebija," klāstīja Bojārs. Vienlaikus viņš atsauca atmiņā, ka bija reizes, kad Koziols atsaucis Bojāru pie sevis un vaicājis : "Ko jūs tur dariet, man Lembergs zvana un lamājas piecstāvīgi".

Bojārs teica, ka ne reizi ne vienam viņš nav nesis rakstus un tos atrādījis.

Jau vēstīts, ka Saeima 21.jūlijā izveidoja parlamentārās izmeklēšanas komisiju par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti tā dēvētajā oligarhu lietā. Izmeklēšanas komisija izveidota, lai izvērtētu krimināllietā esošo informāciju par iespējamu valsts nozagšanu un faktorus, kas noveduši pie šīs krimināllietas izbeigšanas pirmstiesas izmeklēšanas stadijā.

Viesnīcā "Rīdzene" noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011.gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess tika izbeigts.

Žurnāls "Ir" vairākās publikācijās atspoguļoja viesnīcā "Rīdzene" noklausītās sarunas, kurās tā dēvētie Latvijas oligarhi sprieda par dažādiem jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!