Foto: LETA
Bijušais Rīgas mērs Gundars Bojārs nevēlas komentēt sava kādreizējā padomnieka transporta jautājumos un SIA "Rīgas satiksme" (RS) padomes priekšsēdētāja vietnieka Leonarda Teņa aizturēšanu tā dēvētajā Vācijas autobūves koncerna "Daimler" kukuļošanas lietā.

Bojārs norādīja, ka plašsaziņas līdzekļos esošo informāciju neviens vēl nesot apstiprinājis. "Iznāks muļķīgi komentēt žurnālista rakstu, ko neviens nav oficiāli apstiprinājis žurnālistam," no mobilā tālruņa sūtītā īsziņā pavēstīja bijušais Rīgas mērs.

Pirms aptuveni gada, komentējot aizdomas par "Daimler" īstenoto Rīgas amatpersonu piekukuļošanu, Bojārs laikrakstam "Diena" apgalvoja, ka "neesmu neko saņēmis, pats arī nebraucu ar mersedesu". Viņš autobusu iepirkumos neesot iedziļinājies, bet atminējās, ka tie sākti pirms viņa - vienu domes sasaukumu agrāk.

Laikrakstam "Telegraf" Bojārs tolaik izteicās, ka esot par sevi pārliecināts, KNAB lai izmeklē, "es viņiem labprāt palīdzēšu, ar ko varēšu".

Arī citas domes amatpersonas par šo lietu nav īpaši runīgas, vai nu norādot, ka notikumi ir pārāk seni, lai tur ko atcerētos, vai arī tiek apgalvots, ka ar viņiem šie jautājumi neesot bijuši saistīti.

"Daimler" kukuļošanas lietas izmeklētāji konstatējuši, ka starpnieki nodošanai Rīgas pašvaldības amatpersonām saņēmuši vairāk nekā 4,3 miljonus eiro (3,02 miljonus latu), informēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) galvenā speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Ieva Karlsberga.

Izmeklētāji sadarbojas ar Vācijas kolēģiem - Štutgartes prokuratūras un Bādenes-Virtembergas policijas amatpersonām, kas veic izmeklēšanu par rūpnīcas "Mercedes Benz" autobusu nozares bijušo darbinieku saistību ar kukuļdošanu ārvalstu amatpersonām.

KNAB kriminālprocesa ietvaros vairākas personas atzinis par aizdomās turētajām iespējamajā Rīgas pašvaldības amatpersonu kukuļošanā, ko ar starpnieku palīdzību veikušas "Daimler" meitasuzņēmuma "Evo Bus" amatpersonas.

Kriminālprocess ierosināts par to, ka "Evo Bus" amatpersonas laikā no 2002.gada jūlija līdz 2006.gada decembrim par 117 "Mercedes Benz" autobusu iegādes organizēšanu, izmantojot personu un firmu starpniecību, nepamatoti paaugstināja iepirkuma cenu un nelikumīgi ieguva līdzekļus nelikumīgiem maksājumiem valsts amatpersonām par iepirkuma nodrošināšanu. Patlaban konstatēts, ka kukuļošanas starpnieki šim mērķim saņēmuši vairāk nekā 4,3 miljonus eiro.

Izmeklējamās darbības kriminālprocesā 2010.gada decembrī kvalificētas kā kukuļņemšana, starpniecība kukuļošanā, kukuļdošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Kriminālprocesā veiktas vairākas izmeklēšanas darbības, tostarp kratīšanas Latvijā un ārvalstīs. Uzskatot, ka iegūto pierādījumu kopums ir pietiekams, KNAB izmeklētājs vairākas personas atzinis par aizdomās turētajām.

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa šodien nolēma apcietināt šajā lietā aizturēto bijušā Rīgas mēra Bojāra tā laika padomnieku un "Rīgas satiksmes" (RS) padomes priekšsēdētāja vietnieku Leonardu Teni.

Piektdien KNAB veica kratīšanu RS telpās un, iespējams, vēl citur lietā par "Daimler" dotajiem kukuļiem Rīgas domes amatpersonām. Nedēļas nogalē izmeklētāji veikuši vēl vairākas procesuālās darbības šajā lietā.

KNAB izmeklētāji bija aizturējuši arī kādu privātpersonu Raimondu Krastiņu, taču Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa svētdien atteica KNAB lūgumu viņu apcietināt, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Tagad Krastiņam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!