Foto: F64

Deputāts Mārtiņš Bondars (LRA) aicina Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisiju izvērtēt parlamentārieša Kārļa Seržanta (ZZS) izteikumu atbilstību deputātu ētikas normām.

Pēc Bondara domām, 10. marta Latvijas radio 4 intervijas laikā Seržants paudis "rasistisku nostāju attiecībā uz ebreju tautības cilvēkiem".

"Sākot sarunu ar žurnālistu par Latvijas valsts drošības likumiem, Seržants intervijas laikā norādīja, ka "cilvēki, kuri strādāja, lai grautu Latvijas valsti, bija galvenokārt ļoti gudras tautības cilvēki, advokāti". Jautāts, vai viņš ar to domā krievus, Seržants atbildēja: "Nē, es domāju ebreju tautības." Pēc tam viņš atkārtoti norādīja uz šo ebreju tautības juridisko ekspertu īpašo prasmi darboties uz likuma robežas," teikts Bondara iesniegumā Ētikas komisijai.

Bondars uzskata, ka Seržants ir pārkāpis Saeimas deputātu ētikas kodeksa 7.punktu, kurā minēts, ka deputāts publiskajos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus. Tāpat deputātam jābalstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju.

Līdz ar to Bondars aicina komisiju izvērtēt Seržanta izteikumus un rīcības atbilstību deputātu ētikas kodeksam.

Ētikas komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs (S) sacīja, ka komisija šo iesniegumu sāks skatīt rīt, 14. aprīlī. Savukārt lēmumu par to, vai Seržants pārkāpis ētikas kodeksu, komisija pieņems divu nedēļu laikā.

Orlovs arī uzsvēra, ka tieši šajās dienās aprit 10 gadi kopš Saeimas deputātu ētikas kodeksa pieņemšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!