Foto: LETA

Kaut arī bijušais Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Mārtiņš Bondars uzstājas ekspremjera Einara Repšes vadītās biedrības "Latvijas attīstībai" reklāmās, viņš tuvākajā laikā vēl neplāno kļūt par oficiālu biedrības biedru vai iesaistīties topošajā partijā.

Bondars skaidroja, ka "Latvijas attīstībai" reklāmas veidotas ar mērķi uzrunāt Latvijas vadošos politiskos spēkus un mudināt politiķus domāt par valsts nākotni. "Ir jābūt ekonomiskai attīstībai, nevar visu laiku dzīvot ar saukļiem, ar kuriem dzīvojam kopš neatkarības atgūšanas. Uzlabojumi valstī nav jūtami - joprojām cilvēki emigrē un valsts vidēja un ilgtermiņa nākotne ir pakļauta briesmām," uzskata Bondars.

"Piedalos reklāmās, jo esmu atklāts par to, kas nepieciešams Latvijai, lai varētu runāt par labklājību un saprotamu nākotni gan katra iedzīvotāja, gan valsts kontekstā. Jāsper kaut kādi soļi uz ekonomikas aktivitātes veicināšanu, kas radīs iespēju atrast darbu gan bezdarbniekiem, gan alternatīvas iespējas tiem, kas strādā, bet ar esošo darbu ir neapmierināti," uzsvēra Bondars. Lai valdības attieksme un rīcība mainītos, tas jāpasaka arī tiem, kas patlaban vada valsti, taču caur medijiem šīs ziņas netiek sadzirdētas - tajās valdība sadzird tikai pati sevi, tāpēc Bondars cer, ka ar reklāmas palīdzību šīs idejas tomēr tiks saklausītas.

Bondars sacīja, ka pats nav iestājies biedrībā "Latvijas attīstībai" un "ne šomēnes, ne pēc mēneša" neplāno par tādu kļūt vai iestāties partijā, ja "Latvijas attīstībai" par tādu kļūs. Viņš uzsvēra, ka "šajā brīdī nav runa par konkrētiem projektiem vai politisko nākotni ar domu iesaistīties politiskajā cīņā". Par biedrības nākotnes plāniem Bondars neesot īpaši interesējies - darbošanos tajā viņš uzskata par sabiedrisko darbu, daloties ar viedokli par mikroekonomikas jautājumiem, tāpat sabiedriskais darbs ir arī viņa dalība organizācijā "Ekonomistu apvienība 2010", kas nodarbojas ar makroekonomikas jautājumiem un kurā Bondars ir biedrs un valdes loceklis.

"["Latvijas attīstībai"] uzaicināja mani apmeklēt viņu pasākumus, un tas ir labākais debašu klubs par Latvijai aktuālām un akūtām tēmām, kā palielināt ekonomisko aktivitāti un iespējas cilvēkiem labāk dzīvot. Sanāksmes notiek vairākas reizes nedēļā, un lielākā daļa tajās nav biedrības biedri. Piedalos ekonomisko grupu debatēs, pārsvarā par mikroekonomikas jautājumiem, piedāvāju savu redzējumu un domas debašu ciklā par Latvijai svarīgiem jautājumiem, kas šobrīd netiek pienācīgi risināti. Tas ir aizraujošs process," skaidroja Bondars.

Tomēr jautājumos par turpmāko sadarbību ar "Latvijas attīstībai" Bondars ir izvairīgs, norādot, ka ir vairākas iespējas ietekmēt sabiedriskos procesus - viens ir politiskie procesi, un ir cilvēki, kas tajā atgriežas, piemēram, Repše, un ir cilvēki, kas politiskajos procesos nav iesaistījušies vai tikai bijuši tuvu politikai, un daļa no tiem ir gatavi no jauna iesaistīties.

"Mērķis [šajā biedrībā] ir katram savs - aktīvi iesaistīties vai atbalstīt, citi nav izlēmuši. Esmu biji atvērts sabiedriskai darbībai un esmu gatavs iesaistīties, ja tas līdzētu risināt kādus jautājumus un tam būtu jēga," atzina Bondars.

Līdzīgu viedokli Bondars pirms mēneša paudis arī intervijā laikrakstam "Diena", norādot, ka politiskajā spektrā nav neviena politiska spēka, kurš domā un rūpējas par ekonomiskās attīstības palielināšanu, uzsverot, ka jādomā par investīciju piesaisti. Tāpēc viņš neizslēdz iespēju, ka parādīsies spēks, kas ieņems nišu, kas saistīta ar labējo virzienu.

Taujāts par iespēju darboties Repšes topošajā partijā, Bondars norādīja - ja arī tiks dibināta partija, tā nebūs viena cilvēka partija. "Nedomāju, ka tie cilvēki, kuri apmeklē sanāksmes, varētu parakstīties zem lozungiem, kurus radījis viens cilvēks. Es personīgi esmu bijis atklāts savos izteikumos, mani nebiedē publiskais darbs, ieskaitot politiku. Bet ir jābūt, pirmkārt, ideju kopībai un kopīgām vērtībām, lai kas tāds notiktu. Bet es šādu iespēju neizslēdzu."

Biedrība "Latvijas attīstībai", pārtopot par partiju, apsvērs iespēju startēt arī nākamā gada Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās.

Kā sacīja Repše, par nākamā gada EP vēlēšanām vēl tiks lemts, bet tālākā nākotnē partija noteikti plāno piedalīties EP vēlēšanās. EP lemj par Latvijas attīstībai būtiskiem jautājumiem, līdz ar to Latvijas intereses jāaizstāv arī tur, argumentēja Repše.

Attiecībā uz biedrības darbu un plāniem pārtapt par partiju Repše norādīja, ka patlaban tiek strādāts un tiek gatavota "Latvijas attīstības platforma".

Kā ziņots, biedrība "Latvijas attīstībai" tika izveidota 2012.gada martā ar mērķi iniciēt
diskusiju par Latvijai un tās cilvēkiem nozīmīgiem jautājumiem. Biedrības dibināšanā piedalījās Repše, Edgars Jaunups, Dans Titavs, uzņēmēji Olafs Berķis un Valērijs Belokoņs un citi. Biedrība plāno pārtapt politiskā partijā un startēt 2014.gadā plānotajās 12.Saeimas vēlēšanās.

EP vēlēšanas notiks jau 2014.gada maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!