Kompānija "Nedela S.A.", kuru vada Aleksandrs Tralmaks, agrākais laikraksta "Diena" vadītājs un kompānijas "Catella Corporate Finance" Baltijā vadošais partneris, pārņem no "Bonnier Business Press" Latvijas mediju grupu "AS Diena" un Latvijas biznesa laikrakstu "Dienas Bizness", portālam "Delfi" apstiprināja "Bonnier".

Vienošanās tika parakstīta piektdien Rīgā.

Kompānija "Catella Corporate Finance" bija šī darījuma konsultants un nodrošināja finansējuma piesaisti.

"Kompānija "Nedela S.A." izteica mums piedāvājumu kas bija gan izdevīgs, gan mums pieņemams. Šis darījums ļaus tālāk nostiprināt "Bonnier Business Press" pozīcijas mūsu prioritārajos tirgos kā Skandināvija, Krievija, Igaunija, Lietuva, Polija, Bulgārija un Slovēnija," uzsvēris "Bonnier Business Press" valdes priekšsēdētājs Kastens Alkvists.

"Mēs esam ļoti priecīgi par šo panākto vienošanos ar "Bonnier Business Press". Esam parakstījuši līgumu, kurā pilnībā apņemamies saglabāt un nodrošināt netkarīgās žurnālistikas un vārda brīvības tradīcijas, kas līdz šim ir bijušas gan laikraksta "Diena", gan "Dienas Biznesa" pamatvērtības," skaidrojis Aleksandrs Tralmaks.

Tralmaks iepriekš strādājis kā laikraksta "Diena" vadītājs.

Ašeradens laikraksta "Diena" darbiniekiem piektdien pēcpusdienā paziņoja par savu atkāpšanos. Viņš arī norāda, ka laikraksts tagad pilnībā pieder Tralmakam.

Paziņojumā par darījumu norādīts, ka tuvākajā laikā nav paredzētas nekādas būtiskas izmaiņas abu izdevumu darbā, jo iepriekšējie īpašnieki jau paveikuši ļoti daudz izmaiņu, lai uzņēmumi spētu veiksmīgi strādāt esošajā ekonomiskajā situācijā. "Ilgtermiņā , mēs vēlamies likt speciālu uzsvaru abu izdevumu attīstībai interneta vidē," paudis Tralmaks.

Igaunijas laikraksts "Aripaev" ziņo, ka darījumu finansējusi Igaunijas investoru grupa, kuru vada Kalle Norbergs. Piektdien noslēgtā darījuma summa netiek paziņota, taču pēc Igaunijas laikraksta aplēsēm, tā var sasniegt miljardu Igaunijas kronu jeb aptuveni 45 miljoni latu.

Darījumu pilnībā finansējis Luksemburgas uzņēmums "Luxembourg Financial Services", kura dibinātājs un lielākās daļas īpašnieks ir Norbergs.

Norbergs dzimis 1966. gadā un savas karjeras laikā darbojies daudzu Igaunijas uzņēmumu vadībā, kā arī bijis Tallinas biržas uzskaites un uzraudzības komitejas loceklis. Ar Luksemburgas „Financial Services Group”, kas finansējis nule notikušo darījumu, Norbergs ir saistīts kopš 2004. gada. Norbergs ir Tartu Universitātes un Helsinku Ekonomikas skolas absolvents, kur saņēmis attiecīgi bakalaura grādu ekonomikā un maģistra grādu biznesa vadībā.

„Delfi” avoti Igaunijas uzņēmēju aprindās Norbergu raksturoja kā gudru, pieredzējušu finansistu, kurš specializējies uz aktīvu pārvaldes menedžmentu, tādējādi liekot nojaust, ka, visticamāk, Norbergs „Dienas” pirkšanas darījumā pārvalda kāda klienta naudu. Tā kā darījumam vajadzīgā summa nav arī Tralmaka rīcībā, visticamāk, ka „Dienas” un „Dienas Bizness” patiesais īpašnieks pašlaik Latvijas sabiedrībai nav zināms.

Igaunijas mediji iepriekš ziņojuši, ka LSF tika pārmests interešu konflikts laikā, kad uzņēmums bijis konsultants Igaunijas Dzelzceļa pārdošanai, jo tai pašā laikā LSF sniegusi konsultācijas Igaunijas Dzelzceļa konkurenta "Spacecom" īpašniekiem "Severstaltrans". Norbergs toreiz interešu konfliktu noliedzis, norādot, ka viņus kā konsultantus akceptēja arī Igaunijas Dzelzceļš.

Laikraksts "Diena" pirmo reizi tika izdots 1990. gadā un kopš tā laika ir veicinājis preses brīvību un demokrātiju Latvijā. Šobrīd A/S "Diena" ir lielākais mediju koncerns valstī. A/S "Diena" izdod nacionālos un reģionālos laikrakstus, tādus kā rīta laikraksts "Diena" un bezmaksas izdevums "5 min"', žurnālus un sniedz preses drukāšanas un izplatīšanas pakalpojumus. Akciju sabiedrības "Diena" koncerns pērn gadu noslēdzies ar 1,78 miljonu latu zaudējumiem.

"Dienas Bizness" ir vadošais biznesa laikraksts Latvijā, kas regulāri piedāvā jaunākos notikumus Latvijas un pasaules ekonomikā, biznesa tendences un veiksmes stāstus. "Dienas Bizness" piedāvā arī lasītājiem būtiskas biznesa konferences un rokasgrāmatas.

"Bonnier Business Press" (BBP) ir daļa no starptautiskas izdevniecības "Bonnier". BBP izdod drukātus dienas un nedēļas laikrakstus, rokasgrāmatas un žurnālus, organizē konferences un vada vairākas interneta portālus. BBP savus izdevumus publicē 11 valstīs Skandināvijā, Centrāleiropā un Austrumeiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!