Foto: LETA
Tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) ierosinājums no amata atbrīvot Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) vadītāju Daci Ķezberi trešdienas, 22. maija, Juridiskās komisijas sēdē raisīja plašas parlamentāriešu diskusijas, tomēr pēc būtības netika izvērtēts.

Vairāki deputāti Juridiskās komisijas sēdes sākumā mudināja šo jautājumu skatīt slēgtajā sēdes daļā. Citi vēlējās ar balsojumu izšķirt, vai vispār skatīt šo jautājumu.

Bordāns sēdē skaidroja, ka NEPLP pieļāvusi būtiskus pārkāpumus, organizējot konkursu uz Latvijas Televīzijas (LTV) valdes locekļu vakantajiem amatiem. Bordāns uzsvēra, ka ar šo jautājumu vērsies tieši Juridiskajā komisijā, jo ir juridiskie jautājumi, kur būtu svarīgs Juridiskās komisijas deputātu viedoklis.

Komisija pēc būtības nelēma par Bordāna ierosinājumu, nododot vēstuli Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai. Vairāki deputāti sacīja, ka diskusijas par NEPLP vadību varētu norisināties abu komisiju kopsēdē.

Jau ziņojām, ka Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) trešdienas rītā aicināja Saeimas Juridisko komisiju objektīvi vērtēt tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) vēstuli par NEPLP priekšsēdētājas Daces Ķezberes atbrīvošanu no amata.

NEPLP aicināja Juridisko komisiju "objektīvi un, balstoties uz tiesiskuma un veselā saprāta pamatprincipiem, vērtēt šo precedentu un nepieļaut tiesiskā nihilisma vilni, kuru uzsākuši Jaunās konservatīvās partijas politiķi". Padomes priekšsēdētāja Ķezbere norādīja, ka NEPLP atkārtoti aicina politiķus nenodarboties ar klaju populismu, bet gan veltīt šo laiku un resursus reālu problēmu risināšanai.

Jau ziņojām, ka tieslietu ministrs iepriekš nosūtīja vēstuli Saeimas Juridiskajai komisijai ar aicinājumu Saeimai lemt par Daces Ķezberes atbrīvošanu no NEPLP locekļa amata sakarā ar viņas neatbilstību Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā noteiktajai labas reputācijas prasībai.

Nosūtītajā vēstulē ir minēti vairāki apstākļi, kas liecinot gan par būtiskiem un apzināti pieļautiem pārkāpumiem, organizējot konkursu uz Latvijas Televīzijas (LTV) valdes locekļu vakantajiem amatiem, gan par NEPLP darbības neatbilstību sabiedrības interesēm, tostarp nenodrošinot pietiekamu piešķirto valsts budžeta līdzekļu izlietojuma kontroli. Vienlaikus ministrs vērsis uzmanību, ka pārkāpumus minētā konkursa norisē ir konstatējusi arī prokuratūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!