Foto: undefined

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) saviem koalīcijas partneriem uzsvēris, ka pieaugošais Covid-19 inficēto skaits Lietuvā ir spēcīgs pamudinājums Latvijai rīkoties izlēmīgi, lai ierobežotu vīrusa izplatību. Vienlaikus nepieciešams ievērot principu – jo stingrāki ierobežojumi, jo lielāks atbalsts no valsts, portālam "Delfi" pavēstīja ministra preses sekretārs Andris Vitenburgs.

Šo nostāju ministrs pauda otrdien notikušajā Ministru kabineta un Krīzes padomes kopsēdē.

Bordāns kolēģiem uzsvēra, ka valstij ir jābūt tikpat izlēmīgai, atbalstot tos savus iedzīvotājus un uzņēmumus, kas noteikto ierobežojumu dēļ pārdzīvo finansiālu spriedzi. Attiecīgi ministrs uzskata, ka valdības uzdevums šajā krīzē ir sniegt iedzīvotājiem drošības sajūtu, tāpēc valstij ir jābūt konkrētam rīcības plānam.

"Cilvēkiem ir jābūt drošiem, ka pandēmijas ierobežojumu dēļ tiem netiks atņemti mājokļi un būs ko likt uz galda. Uzņēmumiem, kas ir riska zonā, jāredz mehānismi, kā saglabāt savu darbību. Mums jāapzinās realitāte, ka cilvēki, kam izsīkst ienākumi, ir spiesti vest bērnus uz skolu, lai tikai paši varētu strādāt – pat, ja tas ir būtisks veselības risks. Bez valsts atbalsta jebkādi ierobežojumi tiks sagaidīti ar lietu tautas pretestību," sacījis Bordāns.

Līdz ar to Bordāns aicināja valdības partnerus aktīvi strādāt vairākos virzienos, piemēram, nosakot maksātnespējas pieteikumu iesniegšanas moratoriju. Šāda kārtība bija spēkā līdz šī gada 1. septembrim. Attiecīgi ministrs aicina pie tās atgriezties.

Tāpat tieslietu ministrs rosina atjaunot dīkstāves pabalstus tām nozarēm, kuras visasāk skāruši pēdējā mēneša laikā ieviestie ierobežojumi, piemēram, bērnu ārpusklases pasākumu organizatori.

Bordāns arī izcēlis nepieciešamību palielināt gultas vietu skaitu slimnīcās Covid-19 slimniekiem, kā arī paaugstināt pieejamo testu skaitu.

Savukārt sociālajos jautājumos Bordāns rosina apturēt to iestāžu darbību, kuras krīzes situācijas laikā nenes pievienoto vērtību, piemēram, azartspēļu zāļu apmeklējumus.

Turpretim ekonomikā ministrs kolēģus aicināja izvērtēt iespēju noteikt, ka minimālā alga netiek aplikta ar iedzīvotāju ienākumu nodokli.

Vitenburgs atzīmēja, ka Bordāns aicinās valdības partnerus cieši saistīt kopā gan epidemioloģiskos ierobežojumus, gan atbalsta mehānismus Latvijas iedzīvotājiem.'

"Pirmajā Covid-19 pandēmijas izplatības vilnī Latvija ir sniegusi krietni mazāku finansiālu atspaidu saviem iedzīvotājiem, nekā pārējās Baltijas valstis. Jārīkojas tā, kā ir pareizi un taisnīgi," pārējiem ministriem uzsvēra Bordāns.

Jau ziņots, ka lai gan ministru prezidenta pagājušā piektdienā izplatītajā darba kārtībā šai nedēļai bija norādīts, ka otrdien valdība pulcēsies uz kārtējo sēdi, bet pirms tam sanāks Krīzes vadības padome, kurā tiek uzklausīts plašs ekspertu loks, pirmdien rīta pusē Kariņš paziņoja, ka tiks rīkota vēl viena valdības ārkārtas sēde kopā ar Krīzes vadības padomi. Jau vēlāk tika publicēta arī slēgtās sēdes darba kārtība, kurā starp citiem jautājumiem iekļauta informācijas par aktuālo epidemioloģiskās drošības situāciju un veselības aprūpes sistēmas kapacitāti un noslodzi un informācijas par valsts stratēģisko komunikāciju Covid-19 izplatības pārvaldībai uzklausīšana, kā arī Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības stratēģijas izvērtēšana un pieņemšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!