Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Projektam "Bērnu māja" ir jāsāk darboties pēc iespējas agrāk, centra "Dardedze" rīkotajā starptautiskajā konferencē "Aizej tur - nezin kur? Ceļa meklējumi vardarbības pret bērnu novēršanai" sacīja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Tieslietu ministrija aģentūru LETA informēja, ka ministrs konferencē uzsvēris, ka Tieslietu ministrija ķersies pie "Bērnu mājas" īstenošanas uzreiz pēc Lansarotes komitejas novērtēšanas rezultātiem, lai ņemtu vērā rekomendācijas un nodrošinātu to ātrāku ieviešanu praksē.

"Bērnu mājas" pamatuzdevums un galvenais mērķis ir garantēt koordinētu un efektīvu institūciju rīcību, lai novērstu bērnu atkārtotu emocionālu traumēšanu laikā, kamēr tiek noskaidrota informācija saistībā ar notikušo seksuālo vardarbību.

Tāpat ministrs uzsvēra, ka Tieslietu ministrija jau vairākus gadus ir aktīvi piedalījusies "Bērnu mājas" īstenošanā, kā arī veica vairākus pasākumus, kuri atbalstīja bērnu tiesību aizsardzības institūta stiprināšanu un ka valsts nedrīkst vilcināties jaunā modeļa ieviešanā.

Jaunais likumprojekts, pēc ministra paustā, ir nepieciešams solis, lai preventīvi iedarbotos uz vardarbīgo personu un būtiski samazinātu vardarbības gadījumu skaitu ģimenēs.

Tieslietu ministrija ir izstrādājusi un iesniegusi Saeimā grozījumu projektu Civilprocesa likumā, paredzot pagaidu aizsardzības pret vardarbību līdzekļu veidus papildināt ar jaunu līdzekli - dot tiesai iespēju vardarbīgajai personai uzlikt par pienākumu apgūt kursu vardarbīgas uzvedības mazināšanai.

"Bērna mājas" mērķis ir garantēt bērnam koordinētu un efektīvu institūciju rīcību un novērst bērnu atkārtotu emocionālu traumēšanu laikā, kamēr tiek noskaidrota informācija saistībā ar notikušo vardarbību, kā arī tiesvedības procesā, izveidojot "vienas pieturas aģentūras" pieeju. Bērnam draudzīgā vidē būs pieejami visi nepieciešamie speciālisti, kas iesaistīti gan kriminālprocesā, gan rehabilitācijas procesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!