Foto: DELFI

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) trešdien nosūtījis vēstuli Dānijas tieslietu ministram Nikam Hekkerpuam un ģenerālprokuroram Janam Reckendorfam, uzsverot nepieciešamību izdot aizturēto Kristīni Misāni Latvijai, lai kompetentās tiesībaizsardzības iestādes varētu veikt izmeklēšanu par iespējamajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, kas veikti Dienvidāfrikas Republikā (DĀR), portālu "Delfi" informēja ministra preses sekretārs Andris Vitenburgs.

Savā vēstulē Bordāns uzsvēris, ka tas ir labākais risinājums, jo Latvijā atrodas Misānes ģimene un bērni. Vēstules mērķis ir panākt, lai Misānes izdošanas lietā priekšroka būtu Latvijas iesniegtajam Eiropas apcietinājuma orderim, nevis DĀR izdošanas lūgumam.

Bordāns Dānijas tieslietu ministram norāda, ka atbilstoši nacionālajam tiesiskajam regulējumam Latvijas kompetentās iestādes ir gatavas izmeklēt un saukt pie kriminālatbildības Latvijas valstspiederīgos arī par citās valstīs izdarītajiem noziegumiem. To apliecina arī Latvijas ģenerālprokuratūras izdotais Eiropas apcietinājuma orderis kas ir priekšnosacījums Misānes izdošanai uz Latviju.

Jau ziņots, ka trešdien raidījuma "Delfi TV ar Jāni Domburu" tiešraides laikā Misānes māsa Mārīte Batraka no Misānes advokāta Dānijā saņēma ziņu, ka Dānija īslaicīgi atlikusi Misānes izdošanu Dienvidāfrikai.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā Dānijas apgabaltiesa nolēma neatbrīvot Latvijas pilsoni Misāni no apcietinājuma, kurā viņa pavadījusi jau vairāk nekā gadu. Pastāv bažas, ka jau šonedēļ sievieti var izdot Dienvidāfrikas Republikai (DĀR), kas viņu apsūdz sava bērna nolaupīšanā, krāpšanā un dokumentu viltošanā. Otrdien Ģenerālprokuratūra paziņoja, ka tieši šonedēļ saņēmusi jaunus pierādījumus kriminālprocesa uzsākšanai.

Kriminālprocesā Misāne atzīta par aizdomās turamo pēc Krimināllikuma 168. panta, 193. panta otrās daļas un 275. panta otrās daļas. Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa otrdien nolēma Misāni apcietināt un, pamatojoties uz šo tiesas lēmumu, prokuratūra izdevusi Eiropas apcietinājuma lēmumu, kā arī lūgusi Dānijas kompetento iestādi izdot Misāni Latvijai.

Plašu rezonansi izraisījusī lieta par Misānes izdošanu DĀR saistīta ar viņas privāto dzīvi. 2011. gadā sieviete iepazinusies ar DĀR pilsoni Johanu Grobleru un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Taču starp vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti. Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem, norāda Misānes pārstāvji. Baidoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018. gada maijā Misāne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, līdzi ņemot arī nepilngadīgo meitu.

2018. gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču, šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. DĀR bija norādījusi, ka Misāne tiek meklēta par bērna nolaupīšanu. Tagad DĀR sievietei draudot 15 gadus ilgs cietumsods. Misānes bijušais dzīvesbiedrs pārmetumus noraida un vaino pašu Misāni negatīvā attieksmē pret viņa bērniem no pirmās laulības. Misānes lietu tika piedāvāts pārņemt Latvijas prokuratūrai, taču tas līdz šim netika darīts, jo, kā iepriekš skaidroja prokuratūra, Misānei DĀR tiek inkriminētas darbības, kas Latvijā neparedz nozīmīgus sodus, attiecīgi Eiropas apcietinājuma orderi par šīm darbībām nav bijis likumīga pamata pieņemt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!