Foto: LETA

Latvijas un ASV izdošanas līgumā grozījumi nav nepieciešami, bet ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Reformu partija) ir apmaldījies trīs priedēs, dienu pēc valdībā pieņemtā lēmuma par kibernoziegumos apsūdzētā Denisa Čalovska izdošanu tiesāšanai ASV sacīja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Nacionālā apvienība).

Rinkēvičs bija pret izdošanu. Viņš pēc balsojuma izplatīja paziņojumu, minot, ka nepieciešams uzsākt diskusijas par to, vai nav jāpārskata Latvijas un ASV izdošanas līgums, paredzot stingrākas prasības attiecībā uz cilvēktiesību ievērošanu un garantijām soda izciešanai Latvijā. Līgumā neesot noteikts nedz šādu sarunu ilgums, nedz arī to formāts un nepieciešamība nonākt līdz kādam lēmumam.

"Es domāju, ka Rinkēviča kungs ir apmaldījies trīs priedēs. Viņš ir sajaucis tieslietu varu ar ministra amatu," komentēja Bordāns.

Tieslietu ministrs uzskata, ka grozījumi Latvijas un ASV savstarpējā līgumā nav vajadzīgi, un viņš sacīja, ka tas būtu pretrunā ar starptautisko tiesu praksei.

"Es grozījumiem neredzu nekādu nepieciešamību. Ārlietu ministrija sagatavoja esošo līgumu, un, ja viņš [Rinkēvičs] kaut kādas lietas grib ierosināt, tad ministrija var gatavot arī līguma papildinājumus. Taču es domāju, ka tie būtu pretrunā jebkurai normālai starptautisko tiesību praksei. Es domāju, ka daži ministri ir absolūti pārpratuši, kādas tiesības viņiem ir iejaukties tiesu varā," sacīja tieslietu ministrs.

Saeimas komisiju vadītāji pauda gatavību izdošanas līgumu pilnveidošanai, ja ārlietu ministrs šādas izmaiņas rosinās, parlamentā.. Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Ēriks Kalniņš ("Vienotība") atzina, ka nereti līguma parakstīšanas brīdī abām pusēm šķiet, ka līgums ir pilnīgs, tomēr vēlāk jāsecina, ka ne viss ir tā, kā valstis vēlētos. Tomēr viņš uzsvēra, ka nav pamata bažām par Čalovska izdošanu ASV. Viņš arī brīnās par izskanējušām šaubām, vai Čalovska izdošana ir pareizs lēmums.

"Kad es pirmo reizi par šo jautājumu dzirdēju, es brīnījos par to, ja mēs esam parakstījuši līgumu ar amerikāņiem vai arī ar jebkuru citu valsti, tad kāds ir iemesls apšaubīt līgumu pēc tā parakstīšanas, jo it kā viss jau ir atrunāts. Ja abas puses ir vienojušās par noteikumiem, pie kādiem cilvēku izdod, es tur neredzu problēmu," viņš sacīja. Kalniņš uzskata, ka jautājums par izdošanu nav bijis politisks, bet gan juridisks.

Jau ziņots, ka valdība otrdien ar balsu vairākumu nolēma tomēr izdot Čalovski tiesāšanai ASV, par ko diskusijas sabiedrībā bija jau ilgāku laiku. Izdošanu atbalstīja septiņi, bet pret bija pieci ministri. Viens ministrs atturējās. Rinkēvičs iepriekš bija plaši izklāstījis savu viedokli, kāpēc izdošanu neatbalsta.

ASV Čalovski apsūdz par to, ka viņš ar datorvīrusu "Gozi" inficējis vairāk nekā vienu miljonu datoru pasaulē. Izmantojot radīto vīrusu, iegūta informācija, kas ļāvusi ielauzties banku kontos un nozagt naudu miljoniem latu vērtībā. Inficēto datoru vidū ir arī 190 ASV Nacionālās aviācijas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!