Foto: LETA

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) lūdzis Tieslietu padomi izvērtēt Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētāja Aigara Strupiša izteikumus par Ekonomisko lietu tiesas (ELT) tiesnešiem, kā arī par kriminālprocesu, kurā apsūdzēts Aivars Lembergs, portālam "Delfi" pavēstīja ministra padomnieks Andris Vitenburgs.

Attiecīgi piektdien, 12. martā, pēc Bordāna priekšlikuma Tieslietu padome apspriedīs Strupiša publiski pausto kritiku Lemberga notiesājošā sprieduma tiesnesei un Ekonomisko lietu tiesas (ELT) tiesnešiem.

Tieslietu padome ir aicināta izvērtēt AT priekšsēdētaja rīcības ētiskumu un pieņemt koriģējošu rezolūciju, jo amatpersona ar apgalvojumiem bez pierādījumiem ir grāvusi sabiedrības uzticēšanos Lemberga prāvas tiesnesei, jaunajiem ELT tiesnešiem un tiesu varai kopumā, norādīja Vitenburgs.

"AT priekšsēdētājs ir izvēlējies pasniegt ļoti dīvainu un atšķirīgu vēstījumu sabiedrībai, publiski paslavējot [Uģa] Magones attaisnojošā sprieduma tiesnesi, taču vēršoties ar neargumentētiem pārmetumiem pret savu kolēģi, kas ir atzinusi Lembergu par vainīgu virknē smagu kriminālnoziegumu," preses paziņojumā citēts Bordāns.

Rezolūcija ir balstīta uz AT priekšsēdētāja izteikumiem Latvijas Televīzijas 26. februāra raidījumā, kur viņš nievājoši izteicies gan par Lemberga notiesājošā sprieduma tiesnesi, gan par ELT tiesnešiem, kuru darba pienākumos būs skatīt sarežģītus komercstrīdus, ekonomiskos noziegumus un korupcijas lietas, atzīmēja Vitenburgs.

"Ārvalstu investīciju pieplūdums ir ātrākais veids, kā nodrošināt Latvijas cilvēkiem jaunas darba vietas ar cienīgām algām. ELT izveide ir mērķtiecīga un pamatota rīcība. Tas nepieciešams priekšnoteikums mūsu iedzīvotāju labklājības celšanai," atzīmējis ministrs.

Vitenburgs arī norādījis, ka bažas rada ne tikai AT priekšsēdētāja izteikumi, kas apdraudot sabiedrības un investoru uzticēšanos tiesu varai kopumā un ELT darbam, bet arī amatpersonas centieni kavēt tieslietu mācību centra izveidi ar mērķi nodrošināt vienotu tiesnešu, tiesu darbinieku, prokuroru un izmeklētāju profesionālo zināšanu pilnveides procesu. Tāpēc satraucoša varētu būt AT priekšsēdētāja iespējamās retorikas attīstība, apdraudot Justīcijas akadēmijas izveidi, kas ir būtisks solis efektīvas un kvalitatīvas tiesu sistēmas attīstībā.

Bordāns arī norādījis, ka tā ir pamatota nepieciešamība vērsties ar rezolūciju Tieslietu padomē, jo runa neesot par atsevišķu juridisku jautājumu risināšanu, bet gan valsts ekonomisko attīstību, sabiedrības labklājību un reputācijas graušanu tieslietu sistēmas attīstībai.

Strīdīgais Strupiša citāts bijusi raidījumam paustā atziņa par Lemberga lietu, ka "šī lieta būs kā hrestomātisks piemērs, kur tiesnešiem mācīties, kā nedarīt, acīmredzot. [..] Uz šīs lietas pamata ir tiešām bezmaz vai jātaisa mācību grāmata tiesnešiem, lai zinātu, kā turpmāk nedarīt. Un ne tikai tiesnešiem, bet es pieļauju arī prokuroriem".

Tāpat AT priekšsēdētājs raidījumam norādījis ELT tiesnešu atlases process noticis sasteigti. Strupišs pārmetis, ka par tiesnešiem izvēlēti kandidāti, kam nav iepriekšēja pieredze tiesneša amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!