Foto: DELFI

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (K) lūdzis iekļaut 8. augusta valdību veidojošo politisko partiju sadarbības sanāksmē jautājumu par likumprojekta "Komunistiskā režīma un pārkrievošanas slavināšanas izbeigšanas likums" virzības uzsākšanu Ministru kabinetā, portāls "Delfi" noskaidroja Tieslietu ministrijā (TM).

Kā informē TM, Latvijas publiskā ārtelpa vēl joprojām ir diezgan piesātināta ar padomju komunistiskā totalitārā režīma ideoloģiju reprezentējošiem oficiālajiem vietvārdiem. Ministrijā norāda, ka Satversmes ievadā ir nostiprināts pienākums nosodīt komunistisko totalitāro režīmu un noteikts, ka Latvijas tauta neatzina okupācijas režīmus.

Likuma uzdevums ir izskaust tādu vietvārdu lietošanu, kas slavina komunistisko totalitāro režīmu un kas izveidoti Latvijas teritorijas rusificēšanai un Krievijas slavināšanai.

Likumprojekta mērķis ir, īstenojot Satversmes ievadā noteiktos okupācijas režīma neatzīšanas un komunistiskā totalitārā režīma nosodījuma principus, ir nepieļaut Latvijas kā demokrātiskas, tiesiskas un nacionālas valsts vērtību noniecināšanu un apdraudējumu; nosodīt komunistisko totalitāro režīmu, PSRS okupācijas varu, tās veiktos noziegumus un tās īstenoto politiku, kā arī nosodīt Latvijas rusifikācijas politiku kā PSRS turpinātas Krievijas Impērijas patvaldnieciskās politikas daļu.

Tāpat likumprojekts paredz nosodīt PSKP, tajā skaitā ar iepriekšējiem nosaukumiem, politiku un darbību, kā arī Komunistiskās Internacionāles politiku un darbību; īstenot vēsturiskā taisnīguma atjaunošanu – novērst nepatiesu, neprecīzu un neobjektīvu vēsturisko notikumu atspoguļojumu un godināt Latvijas tautas veikumu Brīvības cīņās un pretošanos gan komunistiskajai totalitārajai okupācijas varai, kā arī izrādīt cieņu to upuriem.

Likumprojekta mērķis arī ir veicināt sabiedrības izpratni par notikumiem Latvijas teritorijā Krievijas Impērijas pirms Latvijas Republikas neatkarības proklamēšanas, Brīvības cīņu laikā, starpkaru periodā, Otrā pasaules kara laikā un pēckara PSRS okupācijas periodā līdz Latvijas Republikas neatkarības de facto atgūšanai, kā arī latviešu tautas genocīdu PSRS teritorijā, tādējādi stiprinot sabiedrības publisko vēsturisko atmiņu.

Paredzēts, ka vietvārdu pārdēvēšanu finansēs no valsts līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!