Foto: LETA

Jaunu valsts pārvaldes iestāžu izveide un ierēdņu skaita palielināšana Covid-19 pandēmijas laikā nav atbalstāma, šādu nostāju pauda tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Tieslietu ministrija (TM) nav sniegusi saskaņojumu Pārresoru koordinācijas centra (PKC) iecerei izveidot "Pedagoģiski psiholoģisko atbalsta dienestu" un neatbalsta tā darbības uzsākšanu šī gada 1. februārī. Šāds lēmums tiek virzīts izskatīšanai ceturtdienas valdības sēdē.

"Šajā Covid-19 pandēmijas laikā, kad pastāv vēl ļoti daudz neapzinātu risku valsts ekonomikas attīstībā, nav lietderīgi izveidot jaunas valsts pārvaldes iestādes, kuru administrēšana tuvākos gados būs jāfinansē no valsts budžeta līdzekļiem," teica Bordāns.

Politiķis piedāvāja stiprināt esošās valsts pārvaldes iestādes - Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas - veiktspēju, tai skaitā nodrošinot to ar nepieciešamajiem cilvēku un finanšu resursiem.

Bordāns uzskata, ka PKC prezentētā iecere "iezīmē tikai virzību uz jaunas valsts pārvaldes iestādes izveidi", bet tās funkcionālais ietvars ir veidots no šobrīd jau citu institūciju kompetencē esošām funkcijām, attiecīgi pārdalot cilvēku un finanšu resursus.

"Vienlaikus nav analizēts, tieši kas šo jauno pieeju padarīs efektīvāku iepretim jau esošajiem risinājumiem, kas jau tiek nodrošināti Labklājības ministrijas (LM), Izglītības un zinātnes ministrijas, kā arī pašvaldību paspārnē," teica Bordāns.

Šobrīd likums nosaka, ka par bērnu un ģimenes lietu politiku atbildīga ir LM un tās padotībā esošā Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija. LM jau šobrīd ir likumā noteikts uzdevums organizēt starpinstitūciju sadarbību bērnu tiesību aizsardzībā.

TM esot gatava sniegt LM savu atbalstu starpinstitūciju sadarbības veicināšanai bērnu tiesību aizsardzībā.

Ministrs uzsvēra, ka valstī nevar pastāvēt divi resori - LM un PKC, kas vienlaikus nosaka politiku vienā nozarē, un arī divas iestādes, kas realizē rīcībpolitiku. PKC iecerētās jaunās iestādes vieta valsts pārvaldes institucionālajā sistēmā esot neskaidra. "Manā ieskatā, šāda veida funkciju izpildei ir jāatrodas viena konkrēta ministra padotībā, lai pēc iespējas efektīvāk varētu nodrošināt funkciju izpildi," akcentēja Bordāns.

Vienlaikus ministrs piedāvā pilnveidot jau likumā noteiktos sadarbības mehānismus starp resoriem un to padotības institūcijām, tostarp efektivizēt jau pastāvošās Bērnu lietu sadarbības padomes darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!