Foto: LETA

Pārāk maz uzmanības tiek pievērsts tiesnešu tālākizglītībai - tiesību sistēma pilnveidojas ļoti strauji un elitārajās profesijās iegūtās zināšanas jau piecu gadu laikā ir novecojušas, žurnālam "Jurista Vārds" izteicās tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK).


"Valstij vairāk jāiegulda juridiskajā izglītībā. Mēs nedrīkstam radīt problēmas nākamajām paaudzēm, ļaujot šodien tiesneša karjeru veidot viduvējībām," secināja Bordāns.

Izsakoties par tiesu spriešanas kvalitāti un ātrumu, Bordāns skaidroja, ka to ietekmē trīs savstarpēji saistītas lietas: laba izglītība, profesionālā ētika un jēgpilna karjera. Metode tam varētu būt ilgtspējīgas pašregulējošas sistēmas izveide gan juridiskajā izglītībā, gan juridisko profesiju karjeras sistēmā.

Attiecībā uz grozījumiem likumā "Par tiesu varu", kas nosaka tiesas priekšsēdētāja pienākumu sekot līdzi tiesvedības termiņiem, Bordāns izteicās, ka neviens tiesnesis nav brīvs no pienākuma izskatīt lietu saprātīgā termiņā -, ja tiesnesis šo pienākumu nepilda, viņam būs jāatbild uz tiesas priekšsēdētāja jautājumiem.

Ministru kabineta pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līce izteicās, ka balstījusies uz secinājumiem, kas izrietējuši no sūdzībām Eiropas Cilvēktiesību tiesās par iespējamiem Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas pārkāpumiem Latvijā.

Tika konstatētas divas problēmas attiecībā uz lietu izskatīšanas faktoru - vienveidīgas tiesu prakses trūkums un nepilnīga esošo instrumentu izmantošana, lai nodrošinātu savlaicīgu lietas izskatīšanu. Kā viena no iespējām vienveidīgas prakses izveidošanai ir iecere padarīt publiski pieejamus visu instanču tiesu spriedumus un nolēmumus.

Savukārt Latvijas Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētāja vietniece Guna Kaminska paskaidroja, ka, piemēram, ātra un kvalitatīva tiesas spriešana nav savienojami apzīmējumi. Tāpat viņa norādīja, ka tiesu darbu noslodzi nesekmē ievērojamais skaits grozījumu normatīvajos aktos, kā arī lietu izskatīšanu kavē nekvalitatīvi materiāli, kas iesniegti iztiesāšanai.

Arī Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācijas priekšsēdētāja Agnese Strode minēja, ka ātrums ne vienmēr iet rokā ar kvalitāti, tāpēc piesardzīgi jāvērtē izteikums, ka galvenais ir iztiesāšanas ātrums. Tāpat viņa komentēja, ka lietu savlaicīgu izskatīšanu kavē arī nepietiekama tiesnešu specializācija.

"Neapšaubot, ka tiesneši Latvijā ir augstas kvalifikācijas juristi, uzskatu, ka neviens nevar būt speciālists visu kategoriju lietās," norādīja Strode, piebilstot, ka specializējoties tiesnesis varēs padziļināti izpētīt judikatūru, kā arī tiesību zinātnieku atziņas attiecīgo kategoriju lietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!