Foto: LETA

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) nolēmis grozīt Tieslietu ministrijas iekšējo normatīvo aktu un mainīt Satversmes tiesas (ST) tiesneša amata kandidāta atlases procedūru, pavēstīja tieslietu ministra preses sekretārs Andris Vitenburgs.

Bordāns "uzņēmies pilnveidot esošo kārtību" un noteikt to iekšējā normatīvajā aktā, lai novērstu publiskajā telpā izskanējušās bažas par neskaidru procedūru un nodrošinātu tās lielāku caurskatāmību.

Jau vēstīts, ka 17. augustā par Ministru kabineta (MK) kandidāti ST tiesneša amatam tika apstiprināta Irēna Kucina. Viņas kandidatūru vērtēšanai valdībā virzīja Bordāns, "ņemot vērā kandidātes līdzšinējās profesionālās un akadēmiskās pieredzes un kompetences tiesību politikas jautājumos".

Saskaņā ar likumu ST tiesnešus apstiprina Saeima. Divus ST tiesnešus apstiprina pēc MK priekšlikuma.

Saeima par Kucinas kandidatūru ST tiesneša amatam plāno lemt šodien. Iepriekš šī jautājuma lemšana tika iepauzēta, lai visām partijām būtu iespēja ar Kucinu pārrunāt interesējošos jautājumus, tāpat aizkavēšanās esot notikusi, jo bija jāizskata valsts budžets 2022. gadam.

Saeima septembra beigās no darba kārtības izslēdza iepriekš paredzēto balsojumu par Kucinas apstiprināšanu ST tiesneša amatā. Septembrī Latvijas Televīzija (LTV) vēstīja, ka Valsts prezidents Egils Levits telefonsarunās ar "Attīstībai/Par!" (AP) politiķēm esot licis nokārtot frakcijas atbalstu viņa padomnieces Kucinas ievēlēšanai par ST tiesnesi. Levits zvanījis AP deputātēm Inesei Voikai un Vitai Andai Tēraudai, un vairāki avoti LTV norādījuši, ka Levits sarunās prasījis, lai deputātes nokārto frakcijas atbalstu Kucinai. Pretējā gadījumā Levits esot solījies kritizēt AP ministrus un valdību, kas varētu novest pat līdz valdības krišanai. Deputātes prezidenta teikto atstāstījušas frakcijai.

Pats Levits apgalvoja, ka noticis pārpratums. Viņš sarunā neesot izdarījis spiedienu, bet gan skaidrojis, ka Kucinas izvirzīšanas process bijis korekts un atbilst likumam. Runa par kritiku valdībai esot bijusi daļa no, iespējams, pārprasta salīdzinājuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!